BGStock72 / Shutterstock

Analyse Energie

Stevige vraag naar gas op internationale markt

1 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De gasprijs in de Verenigde Staten heeft een forse stap omlaag gezet. Opvallend, want in Europa blijft de prijs juist stabiel. Een combinatie van de kleine voorraden, de tegenvallende aanvoer en de vrees voor een koude winter zorgt ervoor dat de prijzen hier niet zakken. De lachende derde is Gazprom, dat heeft geprofiteerd van de goede vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor gas heeft een behoorlijke stap naar beneden gezet. Vrijdag 26 november stond de NYMEX-notering op $5,55 per MMBtu, maar woensdag 1 december is dat nog 'slechts' $4,40 per MMBtu. Daarmee staat de prijs op het laagste punt sinds augustus. Analisten zien meerdere oorzaken voor de scherpe daling: speculanten hebben hun winst verzilverd, de vraag neemt af door relatief zacht weer in de Verenigde Staten, de nieuwe variant van het coronavirus veroorzaakt onrust op de markt en de winning van aardgas is bovengemiddeld in de Verenigde Staten.

In Europa is, zoals gemeld, geen sprake van een prijsdaling. Hier blijven de prijzen rond €90 per MWh (circa $30 per MMBtu) hangen. De oorzaak voor de nog altijd stevige prijs, is de tegenvallende aanvoer en het koude weer dat door meteorologen voor de eerste helft van december wordt voorspeld. Volgens data van Gas Infrastucture Europe bedraagt de vulgraad van de gasopslagen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk 68,5%, op 29 november. Ter vergelijking, een jaar terug rond lag de vulgraad op 89%. Dat is volgens analisten een belangrijke factor. De voorraden zijn relatief laag en het lukt gasbedrijven niet deze aan te vullen, sterker nog er wordt af en toe al uit voorraden geput.

Mocht de winter significant kouder zijn dan 'normaal' - die kans wordt op 10% tot 15% geschat -, dan kunnen de voorraden naar een ongekend laag niveau zakken. Een andere grote speler op de internationale gasmarkt is Azië. Daar houden analisten rekening met een koude winter. Het fenomeen 'La Niña' heeft een correlatie met het verloop van de winter in Noord-Azië en veroorzaakt doorgaans relatief strenge winters in China, Japan en Zuid-Korea. Het doemscenario dat boven de markt hangt, is een koude winter in zowel de Europese Unie als Azië. De huidige gasproductie is onvoldoende om beide markten te bedienen. Nieuwe records op de internationale markt voor gas zijn dan niet uit te sluiten.

Gazprom profiteert
De hoge gasprijs legt het Russische Gazprom geen windeieren. Het bedrijf boekt een recordwinst van $7,8 miljard, zo maakt Gazprom op maandag 29 november bekend bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De gemiddelde gasprijs lag het afgelopen kwartaal zo'n drie keer hoger dan dezelfde periode een jaar geleden. Voor het vierde kwartaal voorziet Gazprom dat de winst nog hoger uit zal vallen door de krapte op de Europese markt.

Kritiek van politici - dat Gazprom te weinig doet om de productie op te voeren en de Europese energiemarkt te normaliseren - worden door het bedrijf weggewuifd. Volgens het Russische Gazprom worden alle contractuele verplichten netjes nagekomen, zo laat het bedrijf weten bij Reuters.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden