Shutterstock

Analyse Koffie

Koffieprijzen blijven komende jaren zeer hoog

19 November 2021 - Kimberly Bakker

De noteringen voor Robusta en Arabica bevinden zich op het hoogste niveau in jaren. Daar zijn veel verschillende redenen voor, al leidden ze allemaal tot één uitdaging: er is een groot tekort aan koffiebonen. En voorlopig komt daar geen verandering in. Daardoor verwachten analisten dat de prijzen voor koffiebonen ook de komende jaren nog zeer hoog blijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder deze week schreven we al dat de noteringen voor zowel Robusta als Arabica op de Intercontinental Exchange (ICE) zich op het hoogste punt in negen jaar tijd bevinden. Droogte en vorst in Brazilië, de overvloedige regenval in Colombia, een burgeroorlog in Ethiopië, de logistieke chaos en de stijgende productiekosten voor koffieboeren liggen hieraan ten grondslag. Donderdag 18 november sloot de notering voor Arabica-koffiebonen op $5,09 per kilo (oftewel €5,78 kilo). Voor Robusta komt de prijs uit op $2,24 per kilo, omgerekend is dat €2,54 per kilo.

Herstel duurt nog jaren
Tegelijkertijd trekt de vraag naar koffiebonen verder aan, onder meer omdat de feestdagen dichterbij komen. De kloof tussen vraag en aanbod wordt zodoende steeds groter. Het is een van de redenen waarom analisten verwachten dat de koffieprijzen komende jaren nog zeer hoog blijven. Tijdens de jaarlijkse conferentie van de Swiss Coffee Trade Association (SCTA) benadrukten zij dat de transportproblemen er momenteel voor zorgen dat de leveringstijden oplopen. "De verzendtijd is té lang, met het oog op de grote vraag wereldwijd."

Wereldwijd is inmiddels – zo heeft Rabobank becijferd – een tekort van 4 miljoen tot 7 miljoen zakken koffiebonen. De Braziliaanse regering, 's werelds grootste producent, voorspelde eerder al dat de opbrengst dit jaar de laagste in twaalf jaar zal zijn. En aangezien de rijping van koffiebonen tot vijf jaar kan duren, kan het enkele seizoenen duren voordat de oogst weer normaliseert. Daarmee is de impact op de wereldwijde koffievoorraad van lange duur en verwachten analisten dat de prijzen minimaal de komende vier maanden tot boven de $4 per pond stijgen.

Bedrijven als Starbucks en Peet's Coffee & Tea (waaronder ook Douwe Egberts valt) zien daarom op termijn waarschijnlijk geen andere optie meer dan de consumentenprijzen te verhogen. Alleen zo kunnen de kostprijsverhogingen rendabel blijven. Een genoemde oplossing – om een prijsverhoging voor consumenten tegen te gaan – is om meer Robusta-bonen in koffiemelanges te gebruiken. Robusta is immers goedkoper. Maar de strenge coronamaatregelen in Vietnam – waar het coronavirus flink oplaait – heeft die oplossing voor de korte termijn al onmogelijk gemaakt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden