Shutterstock

Analyse Cacao

Overschot houdt cacaoprijs op relatief stabiel niveau

16 November 2021 - Kimberly Bakker

De ICE-notering voor cacao liet over de afgelopen weken een forse daling zien. Die trend is inmiddels gestopt. Een zijwaartse beweging is nu zichtbaar. En daar komt voorlopig geen verandering in, zo verwacht ING in een nieuwe analyse. Het overschot dat dit seizoen is ontstaan, lijkt daar de reden voor te zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) is over de afgelopen week weer iets opgeklommen. Dinsdag 9 november werd een dieptepunt van £1.643 per ton bereikt. Omgerekend naar euro's gaat het om €1.943 per ton. In de dagen daarna was weer een lichte stijging zichtbaar, tot omgerekend €1.998 per ton op donderdag 11 november. Gisteren – maandag 15 november – sloot de koers op £1.680 per ton (oftewel €1.986 per ton). Een verschil van ongeveer 2% dus met een week eerder. Daarmee beweegt de notering voor cacao redelijk stabiel.

Er zijn geen schokkende bewegingen zichtbaar als gekeken wordt naar andere jaren. Dit jaar ligt het hoogtepunt op omgerekend €2.329 per ton en het dieptepunt op €1.823 per ton. Vorig jaar lag het hoogtepunt in het seizoen op £2.029 per ton en het dieptepunt op £1.455 per ton. In euro's gaat het respectievelijk om bedragen van €2.399 per ton en €1.720 per ton. Nog een jaar eerder ging het om een hoogtepunt van omgerekend €2.431 per ton en een dieptepunt van €1.871 per ton.  Ieder jaar gaat het om een verschil van zeker €500 per ton.

Groot overschot verwacht
Bovenstaande kan als opvallend worden gezien, omdat de prijzen van veel andere grondstoffen in het coronatijdperk door het dak zijn gegaan. Dat dit bij cacao niet het geval is, komt door de verwachte recordoogsten in Ivoorkust en Ghana. Dit seizoen heeft Ivoorkust 2,3 miljoen ton cacao geproduceerd, een stijging van 5,7% op jaarbasis. Zo tonen cijfers van ING aan. In Ghana kwam de productie tegelijkertijd boven de 1 miljoen ton uit. Op jaarbasis gaat het om een plus van 30%. Deze twee recordoogsten zorgden ervoor dat de wereldwijde cacaoproductie voor het eerst de vijf miljoen passeerde, tot 5,14 miljoen ton. Het is 8% meer dan een seizoen eerder.

Die grote oogst – in combinatie met een iets lagere vraag – zorgt voor een overschot van 230.000 ton. Dat schreef de International Cocoa Organization (ICCO) eerder dit jaar al. Het is het grootste overschot sinds seizoen 2016/2017. En hoewel voor seizoen 2021/2022 een daling in de productie wordt verwacht, zal deze nog altijd historisch hoog zijn. Dat meldt de bank in een recent rapport. Er wordt gerekend met een wereldwijde productie van 4,87 miljoen ton. De vraag zal daarnaast met 1,2% toenemen, tot 4,9 miljoen ton. Dat betekent een tekort van 100.000 ton. Met de voorraad van afgelopen jaar zou dat tekort opgevangen moeten kunnen worden. En dus blijft ook komend seizoen een balans bestaan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden