Shutterstock

Analyse Aardappelen

Fritesmarkt gedijt goed onder populariteit fastfood

12 November 2021 - Jeannet Pennings

Burger King, McDonald's en andere fastfoodketens doen goede zaken. De resultaten van afgelopen kwartaal lagen boven het niveau van voor de coronacrisis. Dat sluit aan op de fritesexport die eerder al alle records verbrak. Toch is het tempo inmiddels getemperd. Wat is er aan de hand?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo hard als de fritesmarkt werd getroffen door de coronapandemie, zo sterk kwam het terug na de laatste lockdown. In het tweede kwartaal van dit jaar werd zelfs een nieuw exportrecord geboekt. Inmiddels is die ontwikkeling gestabiliseerd. Over juli vlakte de groei in de wereldwijde handelsvolumes voor diepgevroren aardappelen af. Dat kwam vooral doordat Nederland en België minder frites exporteerden, respectievelijk -6,2% en -7,6%. Toch lag het totaal geëxporteerde volume tot en met juli nog altijd 0,5% boven het niveau van voor de coronacrisis.

Burger King boekt stevig resultaat
Een belangrijke drijfveer achter de positieve exportcijfers is de afzet via de fastfoodrestaurants. Recente cijfers van verschillende grote ketens maken duidelijk dat er wereldwijd veel frites, hamburgers en ander fastfood wordt geconsumeerd. Restaurant Brands International (RBI), het moederbedrijf van onder andere Burger King, zag de wereldwijde omzet over het derde kwartaal met 11% groeien ten opzicht van dezelfde periode een jaar eerder en 5% in vergelijking met het derde kwartaal van 2019.

De totale omzet van RBI komt over het derde kwartaal van dit jaar uit op bijna $9,4 miljard en de brutowinst op $607 miljoen. Daarmee is er sprake van een groei van 8%, ten opzichte van vorig jaar. In de toelichting op de cijfers schrijft RBI dat het bedrijf met deze cijfers op koers ligt om over dit boekjaar een omzet te halen die vergelijkbaar is met de pre-coronaperiode. En voor 2022 wordt wederom groei verwacht.

McDonald's stelt omzetgroei naar boven bij
Bij McDonald's was de groei afgelopen kwartaal nog groter. De keten boekte 12,7% meer omzet dan in het derde kwartaal van vorig jaar en een plus van 10,2% ten opzichte van 2019. De wereldwijde omzet bedroeg $13 miljard. Volgens McDonald's deden de internationale markten in het Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland het relatief goed door minder sluitingen van restaurants en het versoepelen van de coronamaatregelen. Voor het vierde kwartaal 2021 heeft McDonald's de omzetgroeiverwachting naar boven bijgesteld. De winst zou wel iets lager kunnen liggen door stijgende kosten.

Dat fritesleveranciers profiteren van goede resultaten in het fastfoodkanaal mag geen verrassing heten. De kwartaalresultaten van het beursgenoteerde Lamb Weston onderstrepen dat beeld. In het eerste kwartaal van boekjaar 2021/2022 was sprake van een stevige omzetgroei. De netto-omzet van het bedrijf bedroeg $984 miljoen. Dat is 13% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De brutowinst daalde daarentegen met 39% naar $123 miljoen.

Resultaten flink onder druk
De cijfers weerspiegelen volgens Tom Werner, CEO van Lamb Weston, het brede herstel van de fritesmarkt. "Maar de extreem warme zomer in delen van West- Amerika heeft een negatief effect gehad op de aardappelopbrengsten." Daarnaast wijst de topman op zeer inflatoire input- en transportkosten, krapte op de arbeidsmarkt en verstoringen in de ketens. Dat zet de resultaten flink onder druk. "Daarom verwachten we dat de winstmarges onder het niveau van voor de coronacrisis blijven in het fiscale jaar 2022", aldus Werner.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden