Shutterstock

Analyse Geitenmelk

Geitenmelkprijs blijft hoge ogen gooien

28 September 2021 - Wouter Baan

De afgelopen twee jaar handhaafde de geitenmelkprijs zich op een relatief hoog niveau, dankzij een afgemeten balans tussen vraag en aanbod. Ook de coronapandemie kreeg geen vat op de markt van geitenmelk. De vooruitzichten zijn bovendien prima te noemen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste helft van het jaar bewoog de prijs van geitenmelk stabiel, nipt boven de €65 per 100 kilo. Daarmee blijft de stabiele trend, die ook in 2020 zichtbaar was, gehandhaafd. De markt voor geitenmelk is in balans, zo kan geconcludeerd worden. Met dergelijke prijzen is het voor de geitenhouders goed boeren. Vorig jaar was het inkomen van geitenhouders gemiddeld €134.000, terwijl koemelkhouders 'slechts' €43.000 verdienden, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WUR).

Vraaggestuurde markt
De sleutel tot dit succes? De markt voor geitenmelk wordt vraaggestuurd georganiseerd. Dit betekent dat verwerkers pas nieuwe bedrijven aannemen bij voldoende afzetmogelijkheden. Hiermee wordt voorkomen dat er overschotten ontstaan die de prijs drukken. Ook de coronacrisis - en de lockdowns die hiermee gepaard gingen - zorgden niet voor een onbalans. Met meer dan 550 bedrijven is de geitensector in ons land is relatief klein en daarmee goed te overzien voor een handjevol verwerkers. De productie van geitenzuivel wordt dit jaar geraamd op 440 miljoen kilo. Daarmee is Nederland, na Frankrijk en Spanje, de derde grootste producent binnen Europa.

Veel provincies in ons land hanteren sinds een aantal jaar een bouwstop om de wildgroei aan geitenhouderijen - en de milieudruk die er gepaard mee gaat - een halt toe te roepen. Daarmee is groei van de omvang van de ruim 450.000 geiten in ons land nog niet ten einde, want de bestaande bedrijven groeien in aantal dieren. Mede ingegeven door prima verdiensten en stabiele vooruitzichten. De groeiende productie kan prima worden opgevangen door de aantrekkende consumptie.  

De stabiele melkprijs leidt dit jaar overigens niet tot een stabiel inkomen voor geitenhouders, zo meldde accountantsbureau ABAB afgelopen week. Dit komt met name door de fors hogere krachtvoerprijzen, als gevolg van de grondstoffenschaarste in de wereld. Daarbij stijgen de personeelskosten door de krappe arbeidsmarkt. Door gevolg van schaalvergrotigng zijn geitenhouders in toenemende mate zijn afhankelijk van vreemde arbeid.

Geitenzuivel in opkomst, ook in Azië
De geitensector floreert dankzij de veranderende consumptiepatronen. 
Vroeger haalden consumenten nog hun neus op voor de sterk geurende geitenkaas, maar dat is veranderd. Dat geldt in mindere mate ook zo voor schapenkaas. Veel diëtisten onderschrijven de gezondsheidsvoordelen van geitenkaas. Met name in Duitsland is Nederlandse geitenkaas populair. In eigen land laat de geitnkaasconsumptie de afgelopen jaren en lichte daling zien, na een sterke toename in de jaren daarvoor.

De dagverse geitenzuivel wordt voornamelijk in eigen land geconsumeerd. Daarbij gaat ook een substantieel deel van de geitenmelkplas naar Azië. Grotendeels als babymelkpoeder naar China, maar ook naar Noord en Zuid-Amerika. Dit wordt gedaan door Ausnutria in Heerenveen, dat deels in Chinese handen is. Daarmee heeft de geitenhouderij in Nederland een mondiaal karakter. Ausnutria realiseert al jaren op rij indrukwekkende groeicijfers, doordat kindervoeding op basis van geitenmelk (met name in China) in opkomst is. Eerder dit jaar kondigde Ausnutria aan flink te willen groeien in de melkplas.

Prima vooruitzichten
De verwachtingen voor de prijsontwikkeling van geitenmelk zijn ook voor de langere termijn redelijk stabiel, zo meldde Rabobank recent nog. Gezien de groeiende mondiale zuivelconsumptie en de gereguleerde vraaggestuurde ketens ligt overproductie ook niet direct voor de hand. Temeer omdat de bouwstops in ons land voorlopig gehandhaafd blijven, zo is de verwachting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden