Shutterstock

Nieuws Olijfolie

Spaanse olijfolie steeds meer in trek

26 Augustus 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De export van olijfolie uit het Zuid-Spaanse Andalusië is in de eerste helft van 2021 met 17% gestegen tot een waarde van €1,3 miljard. Volgens Spaanse media is dit te danken aan het afschaffen van de opgelegde tarieven van de Verenigde Staten. Dat zorgde voor een evenwichtigere prijs. In Spanje wordt wereldwijd de meeste olijfolie geproduceerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Andalusische export van voeding groeide in de eerste helft van 2021 met 6,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2020 (€7 miljard). Alle Andalusische provincies zijn gegroeid in hun agrovoedingsexport. De groei van 20,3% in Córdoba valt hierin op (tot €547 miljoen) en 24,3% in Jaén (meer dan €168 miljoen). Beide Spaanse provincies boekten goede resultaten vanwege de stijgende verkoop van olijfolie.

Roodfruitsector groeit
Naast olijfolie valt de groei van 13,3% op die de roodfruitsector heeft doorgemaakt tot €1,2 miljard. De Andalusische export van groenten en fruit steeg in de eerste zes maanden naar €4 miljard.

Veel export naar Duitsland
Duitsland is met €1,3 miljard de eerste bestemming van de Andalusische export, met een groei van 3,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Op de tweede plaats staat Frankrijk met €913 miljoen (+5,7%) en op de derde plaats in het Verenigd Koninkrijk, met €687 miljoen. De export naar Engeland daalde met 4,3% door de gevolgen van de Brexit. Italië staat op de vierde plaats, met €656 miljoen; de export steeg flink naar 25,5 %. De VS is buiten de EU de grootse afnemer van producten uit Andalusië met €399 miljoen (+10,1%).

In Spanje vertegenwoordigt de olijfolie-industrie 5% van de hele agrarische sector en 9% van de agrarische export. Er zijn zo'n 1.570 bedrijven waar 8.000 mensen werken die zich hoofdzakelijk met de olijfolie en olijven bezig houden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden