Shutterstock

Analyse Granenmarkt

Europese termijnmarkt granen breekt weer records

17 Augustus 2021 - Niels van der Boom

Na een prijspiek op de Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs heeft de markt voor de tweede keer dit jaar een record bereikt. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Deze beweging is ontstaan door tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.

De markt voor tarwe volgt met dit record andere commodity's als koffie, plantaardige oliën en oliezaden maar ook onder meer hout. Die bereikten dit seizoen ook allemaal piekniveaus. Deze prijsrally correleert sterk met de Arabische lente van 2010. Ook toen werden prijsrecords gebroken, waarna onrust ontstond in verschillende Arabische landen dankzij voedseltekorten.

Ook het huidige prijsrecord komt op een zeer ongelukkig moment. Veel van deze landen bevinden zich nog steeds in een crisissituatie als gevolg van de COVID-pandemie. Zij hebben inkomsten uit olie en toerisme moeten missen.

Belangrijke sturende marktfactoren zijn een tegenvallende opbrengst en kwaliteit van de tarwe op hete noordelijk halfrond. Ook hoge transportkosten en onzekerheid rond de beschikbaarheid spelen een rol, net als hamstergedrag van landen als met name China.

Tegenvallende opbrengsten
De belangrijkste aanjager voor de recente prijsstijging wordt gevonden in de tegenvallende opbrengsten van tarwe op het noordelijk halfrond, melden de analisten van Foodbusiness.nl. Zo kampt Noord-Amerika al het gehele seizoen met extreme droogte. Hierdoor zijn de opbrengsten van tarwe in het noorden van de Verenigde Staten en in Canada zwaar getroffen. In de Zwarte Zee regio vallen de opbrengsten van tarwe eveneens tegen door een combinatie van aanhoudende neerslag in het zuiden van Rusland en droogte in het oosten.

Ook de Europese Unie heeft te maken met tegenvallende opbrengsten. Nu de Europese graanoogst in volle gang is blijkt dat de opbrengsten in veel EU-landen met minimaal 10% tot 15% tegenvallen dan gemiddeld. Dit wordt mede veroorzaakt door een koud voorjaar en veel regenval deze zomer. Hierdoor is de kwaliteit van de tarwe verslechterd. Dit is vooral slecht nieuws voor bak- en maaltarwe, die voor humane consumptie wordt gebruikt.

Wat de Europese notering van maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs omhoog liet sturen zijn nieuwe cijfers die het Amerikaanse landbouwministerie USDA donderdag 12 augustus publiceerde. De wereldwijde oogst van tarwe werd door de Amerikanen met 16,8 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Hierdoor daalt de eindvoorraad van tarwe voor het tweede jaar op rij, ondanks een gestegen wereldproductie.

Disruptie in logistiek
Een ander belangrijke factor is de disruptie die is ontstaan in het logistiek apparaat. Het transport van containers en bulkgoederen is enorm in prijs gestegen. De Baltic Dry Index bevindt zich op zijn hoogste niveau in 11 jaar tijd. Deze internationale benchmark is de belangrijkste graadmeter voor de transportkosten van bulkgoederen zoals granen. Naar verwachting houden deze transportproblemen nog tot het einde van dit jaar aan.

China is een van de belangrijkste spelers in de mondiale grondstoffenhandel. Het land heeft tijdens de COVID-pandemie en uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn voorraden afgebouwd. Deze voorraden worden weer aangevuld om de groeiende varkensstapel in het land te kunnen voeden en om voedselzekerheid te kunnen garanderen. Zo heeft het land meer dan de helft van alle granen ter wereld in handen. Dit hamstergedrag zien we bij meer landen, waardoor de prijzen van granen en andere commodity's een stevige bodem kennen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Analyse Grondstoffen

Droogte en wateroverlast domineren granenmarkt

Analyse Grondstoffen

Prijzen oude en nieuwe oogst lopen verder uiteen

Analyse Grondstoffen

Europese opbrengstraming blijft bovengemiddeld

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt zet stap omhoog door droogte

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden