Shutterstock

Nieuws Fruit

Brexit doet productiekosten Britse fruittelers oplopen

16 Augustus 2021 - Redactie Foodbusiness

Britse appel- en perentelers zien hun productiekosten flink toenemen.  Vooral gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en lonen zijn duurder geworden. Dit komt met name door de beschikbaarheid van de kwaliteit van arbeid en door de koersval van de Britse pond als gevolg van de brexit.

Voor de fruittelers zijn de loonuitgaven ongeveer 35 tot 40% van alle productiekosten. Het wettelijk loon is tussen 2016 en 2021 met 37% gestegen. Voor de meeste bedrijven was de stijging nog hoger, tussen de 40 en 50%. Dit werd veroorzaakt door problemen met de beschikbaarheid en kwaliteit van arbeid door de koersval van de Britse pond en de invloed van brexit. Veel seizoensarbeiders uit Oost-Europa bleven dit jaar weg, waardoor het moeilijk was om voldoende arbeidskrachten te vinden.

Ook stegen de kosten door het coronavirus, zo blijkt uit een rapport van accountantskantoor Andersons. Voor het appelras Gala is een voorbeeldberekening gedaan, waaruit blijkt dat de kosten met £0,08 per sixpack appels zijn toegenomen. Als oorzaak werd genoemd een combinatie van arbeidsinflatie en coronakosten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden