Shutterstock

Achtergrond Koffie

Brazilië exporteert meer koffie dan ooit

21 Juni 2021 - Kimberly Bakker

De Braziliaanse oogst van koffiebonen is de grootste ooit, met een productie van 70 miljoen zakken. En, dat is terug te zien in de exportcijfers. Het land exporteert namelijk meer koffie dan ooit. Eén maand voor het einde van het seizoen heeft Brazilië al ruim 42,5 miljoen zakken verscheept. Dat cijfer had nog hoger kunnen zijn als logistieke problemen het exporttempo niet omlaag hadden gedwongen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brazilië bevindt zich in een uitermate sterk koffieseizoen. Eén maand voor het einde van seizoen 2020/2021 heeft het land namelijk al een record in exportvolume neergezet. Sinds juli vorig jaar heeft Brazilië 42,5 miljoen zakken koffie verscheept, een toename van 14,3% ten opzichte van een seizoen eerder. Het levert het land $5,4 miljard op, een stijging van 12,8% en tegelijkertijd het hoogste inkomstenniveau in vijf jaar. Vooral de eerste vijf maanden van dit jaar waren gunstig. In die periode verscheepte het land 17,7 miljoen zakken, wat een gemiddelde van 3,5 miljoen zakken per maand is. Het is een record voor die periode.  

Over de maand mei kon het die groeiprestatie overigens niet vasthouden. Er werden vorige maand 2,6 miljoen zakken van 60 kilo verscheept, een daling van 20,3% in vergelijking tot dezelfde maand een jaar eerder. Dat leverde Brazilië $357 miljoen op (-13,2%). Deze daling is wel goed te verklaren, zo melden verschillende organisaties. De logistieke barrières, het gebrek aan containers en de vele problemen met de afgifte van verschillende certificaten door de International Coffee Organization (ICO) liggen hier namelijk aan ten grondslag.

Verenigde Staten als belangrijkste afnemer
Net zoals in voorgaande jaren blijven de Verenigde Staten ook dit jaar belangrijkste importeur van Braziliaanse koffie. Het land kocht tot nu toe al 3,4 miljoen zakken van circa 60 kilo. Dat is een plus van 2,2% in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Daarna volgt Duitsland, met een afname van 3,2 miljoen zakken. Dat is 6,7% meer dan afgelopen jaar. Italië staat op plek drie, met 1,3 miljoen zakken (-13%). België is Japan voorbijgestreefd als vierde grootste afnemer en noteert een plus van 11,1% tot 1,2 miljoen zakken. Japan komt uit op 981.000 zakken. Een plus van 15,2%.

Als Nederland staan we op de tiende plek. Brazilië exporteerde afgelopen jaar voor $70,1 miljoen aan koffie naar ons land. Gemiddelde importeren we jaarlijks voor een bedrag van $60 miljoen uit het land. Brazilië heeft daarmee overigens slechts een klein aandeel. De meeste van onze koffie komt namelijk via België ($305 miljoen), Duitsland ($237 miljoen) of Frankrijk ($224 miljoen) ons land binnen. Ook vanuit Colombia importeren we koffie, afgelopen jaar ging het om een waarde van $23,5 miljoen.

Bron: Tridge

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden