Shutterstock

Analyse Tomaten

Groter aanbod van tomaten zet markt onder druk

31 Mei 2021 - Kimberly Bakker

De coronacrisis heeft ons bewuster gemaakt van het belang van onze gezondheid. We veranderden daarom ons eetpatroon. Dat was afgelopen jaar duidelijk zichtbaar in de supermarkt. We hamsterden aardappelen, pasta’s en groente en fruit. Ook de markt van tomaten maakte een vlucht. Het was een gekkenhuis, zo laten handelaren weten. Maar inmiddels is die euforie voorbij. Door een groter aanbod, zakt de prijs nu namelijk weg.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De coronapandemie trad iets meer dan een jaar geleden – na China, Italië en België – ook Nederland binnen. Het leidde tot chaos in de supermarkten. Aardappelen, pasta's, wc-papier, het was niet meer aan te slepen op een gegeven moment. Ook in de markt van tomaten was het een gekkenhuis. De prijs lag, volgens het tomatendashboard van de Europese Commissie, in april vorig jaar op €90 per 100 kilo. Het vijfjarig gemiddelde voor diezelfde maand komt niet verder dan €86 per 100 kilo. Ook in de maanden daarna bleef de prijs ruim boven het langjarig gemiddelde noteren, met gemiddeld een plus van iets meer dan €10.

Het algemene beeld van de markt is volgens AGF-handelaren dan ook dat deze beter presteert dan in de afgelopen jaren. Toch lijkt die positieve invloed van de coronacrisis voorzichtig af te zwakken. Dat melden zowel AGF-handelaren als het tomatendashboard van de Europese Commissie. Zo lag de prijs in december alweer op een vergelijkbaar niveau met de jaren daarvoor en is de prijs in februari van dit jaar onder het niveau van vorig jaar gedoken: €120 versus €130 per 100 kilo. In maart was het verschil tussen 2021 en 2020 zelfs nog forser: €82 versus €102 per 100 kilo.
Meer aanbod, zakkende prijs
Met name in de afgelopen twee weken is de prijs hard gezakt. De grove tomaten worden (zowel los als per tros) vandaag de dag verkocht voor ongeveer €20 tot €25 per 100 kilo. Dat is nóg minder dan het minimum van het vijfjarig gemiddelde, die staat namelijk op €29 per 100 kilo. Volgens handelaren heeft dit te maken met het feit dat het aanbod sinds anderhalve week fors is toegenomen. Toch is de beweging niet extreem vreemd. Ook in andere jaren halveerde de prijs tussen april en mei, door een groter aanbod. Het vijfjarig gemiddelde komt voor april bijvoorbeeld uit op €86, terwijl dat voor mei 'slechts' €42 is.

Wat daarentegen wel opvallend te noemen is, is het feit dat het aanbod dit jaar eerder dan in andere jaren is toegenomen. Er is volgens de handelaren een andere indeling van de belichte teelt zichtbaar. Niet alleen het areaal neemt daarbij toe, maar er wordt ook eerder gestart met de teelt. Daardoor kwamen de eerste kleine tomaatjes al in week 20 op de markt, in plaats van week 30.

Ook het slechte weer van afgelopen weken heeft bijgedragen aan het zakken van de marktprijs. Met name cherrytomaatjes worden gegeten bij mooi weer en dat is het pas sinds afgelopen weekend. Het aanbod ervan nam anderhalve week geleden al toe, maar de vraag is er nog niet. Het is daarmee vooral die soort die nu wegzakt in prijs. De grove tomaten moeten nog verder kleuren en zijn dan ook nog niet veelvuldig op de markt te vinden. Toch wordt ook voor die soort nog een prijsdaling verwacht door handelaren.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden