Nowaczyk / Shutterstock.com

Analyse Containerprijzen

Containerprijzen reageren nog niet op corona in China

25 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De containerprijzen reageren nog niet op de nieuwe corona-uitbraken in China. De World Container Index van logistiek dienstverlener Drewry daalt namelijk voor de vierde week op rij. Dit positieve sentiment is echter niet zichtbaar in de prijzen voor weg- of luchtvrachttransport.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs voor containervervoer over zee, verzameld in de World Container Index, komt deze week uit op $8.470 per 40 voets container. Dat is 4,1% minder dan vorige week, maar wel nog 74% boven het prijsniveau van één jaar geleden. Vooral het transport van de haven van Shanghai naar de haven van Rotterdam is sterk in prijs gedaald, met 8% tot $11.192 per container. Op de route Shanghai – Los Angeles was een daling zichtbaar van 2%. Ook Freightos meldt een daling van 2% in de transportkosten van Azië naar de westkust van de Verenigde Staten. De uitbraken van het coronavirus in Shanghai en Shenzhen hebben dus nog niet geleid tot nieuwe verstoringen in de keten.

Een van de redenen hiervoor is het feit dat de regering in Shanghai een volledige lockdown vermijdt. En de gang van zaken in de havens dus gewoon voortgezet kan worden. In Shenzhen was sinds 14 maart wel een lockdown ingesteld, waarbij de productie is stilgelegd, magazijnen zijn gesloten en chauffeurs beperkt beschikbaar zijn vanwege de quarantaineregels. Die lockdown is deze week beëindigd. Toch had de toeleveringsketen hier niet veel last van. De havens mochten namelijk operationeel blijven en zodoende zijn nieuwe achterstanden vermeden.  

Geen vluchten
De nieuwe corona-uitbraken in China hebben wel effect op het aantal passagiersvluchten en dus ook op het luchtvrachttransport. Dit in combinatie met de hoge brandstofkosten zorgt ervoor dat de Freightos Air Index – van Shanghai naar Noord-Europa – met 4% zijn gestegen, tot $8,66 per kilo. Dat is een stijging van 39% in vergelijking met eind februari. Ook het binnenlandse wegtransport lijdt onder de corona-uitbraken. Het tekort aan chauffeurs is groot en de hoge brandstofprijzen eisen hun tol, melden insiders. Deze combinatie van onzekerheden zorgt ervoor dat Drewry voor komende week rekening houdt met een stabilisering van de containerprijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden