Shutterstock

Analyse energie

Amerikaanse productie zorgt voor daling olieprijs

2 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De olieprijs heeft een forse stap naar beneden gezet. De druk komt uit de Verenigde Staten, aangezien de verwerkende sector zich afhoudend opstelt. Daarnaast namen geopolitieke spanningen af door besprekingen tussen Israël en Hamas. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van olie heeft een forse stap naar beneden gezet. Vrijdag 26 mei bereikte de olieprijs het hoogste punt van de week, bij een stand van $89,50 per vat. Daarna daalde de prijs tot woensdag 1 mei. Die dag bereikte de olieprijs een stand van €83,44.

Daarmee verliest de olieprijs 5% en bereikt deze het laagste niveau in zeven weken. Overproductie in de Verenigde Staten blijft een belangrijke factor die de olieprijs onder druk zet. Vorige week zijn de reserves met 7,3 miljoen vaten toegenomen, zo maakt het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) bekend. Daarmee bereiken de reserves het hoogste niveau sinds juni 2023. Deze stijging kwam volledig onverwacht. Uit een enquête van Reuters bleek namelijk dat deskundigen verwachtten dat de olievoorraden met 2,3 miljoen zouden afnamen. In totaal heeft de industrie 461 miljoen vaten opgeslagen. In de Amerikaanse media is te lezen dat de productie fors is afgenomen.

Aanbod
In totaal wordt 87,5% van alle olie direct tot brandstof verwerkt. In dezelfde periode van vorig jaar was dat percentage 90,7%. Dit komt deels door een te hoge inschatting van de vraag, maar vooral het olieaanbod is fors gegroeid. Uit data van EIA blijkt dat de productie van ruwe olie in februari toenam van 13,15 miljoen vaten per dag. De maand ervoor werden in het land nog 12,58 miljoen vaten per dag geproduceerd. Dit is de sterkste toename in drie en een half jaar.

Ondertussen steeg de benzineproductie ook fors, maar een stuk minder sterk dan de olieproductie. In februari werd 9,4 miljoen vaten verwerkt, tegenover 9,1 miljoen vaten de week ervoor. Al blijft de productie aan de lage kant. Terwijl de ruwe oliereserves redelijk vol zijn, dalen de reserves voor destillaten met 1,6 miljoen vaten per dag. Amerikaanse vakmedia melden dat de angst voor overproductie over de Amerikaanse markt hangt. Dat komt met mede omdat vorig jaar te veel geproduceerd werd in verband met de angst voor onderaanbod.

Vredesbesprekingen
Ondertussen zorgen geopolitieke spanningen voor minder opwaarts momentum. Aan de ene kant benadrukt Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat een inval van Rafah onvermijdelijk is, omdat dit de enige manier is waarop Hamas verslagen kan worden. Aan de andere kant heeft Israel een delegatie naar Egypte gestuurd voor onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Uit internationale berichtgeving blijkt dat Hamas een voorstel van Israël overweegt.

Vooralsnog daalt de prijs van diesel niet met de olieprijs mee. Op donderdag 25 april werd diesel voor €129,64 per 100 liter verhandeld. Daarna daalde de prijs licht tot €128,93.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden