Shutterstock

Analyse Energie

Lagere gasprijs duwt elektriciteitsprijs omlaag

19 December 2023 - Matthijs Bremer

Door hogere temperaturen is de gasprijs gedaald. Dit had een duidelijke weerslag op de elektriciteitsprijs, die deze week relatief laag en stabiel was. De lagere prijs zorgt ervoor dat de effecten van de lagere productiviteit uit hernieuwbare bronnen amper te merken was.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de gasprijs daalde deze week weer licht. Op woensdag 13 december stond de TTF op het hoogste punt van de week, bij een stand van €35,81 per megawattuur. Op donderdag 15 november daalde de prijs flink, tot €33,19. Inmiddels zit de gasprijs weer in de lift.

Op vrijdag 15 december stond de gasprijs op het laagste punt sinds medio september. Zachter weer is een belangrijke reden voor de lage gasprijs. Door koud weer stond de gasprijs tijdelijk rond de €50 per megawattuur. De hoge prijs ging samen met een gasvraag die ongeveer gelijk was aan de vraag voor de oorlog in Oekraïne. Inmiddels staan de temperaturen op het heel continent echter weer licht boven de vijfjarige gemiddelde, waardoor ook het verbruik weer is gedaald tot het niveau van vorig jaar, namelijk zo'n 30% lager dan een week geleden.

Het lagere verbruik heeft duidelijk zijn weerslag op de gasreserves. Afgelopen week is de vulgraad met slechts 4% gedaald, tegen een daling van 5% van vorige week. Als gevolg van deze ontwikkeling staat de vulgraad op het moment op 85%. Dat is nog altijd 3%-punt boven de ambitieuze doelstelling van 82% van de Nederlandse Gasunie. Mede door die goedgevulde reserves lijken handelaren het erover eens dat de reserves vol genoeg zijn om zelfs een strenge winter door te komen.

Ook de lage Aziatische LNG-prijzen helpen. Zwakke industriële resultaten hebben meer impact op de Chinese gasprijs dan de lage temperatuur die het land op het moment plagen. Het resultaat is een Aziatische LNG-prijs van €12,70 per mmBtu. Dat is een daling van 18% ten opzichte van de stand van begin december. In die periode werd LNG nog voor $15,50 per mmBtu verhandeld. Het februaricontract staat zelfs nog op $11,90. De Europese LNG-prijs staat zelfs nog een stuk lager. Het januaricontract van Europese LNG staat op het moment om $10,56.

Lage gasprijs
De elektriciteitsprijs was vorige week relatief laag en kende een behoorlijk traditioneel verloop. Op dinsdag 12 december stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €102,80 megawattuur. Tot en met vrijdag 15 december schommelde de prijs tussen de €90 en €100. In het weekend zakte de prijs stevig tot €54,06 op zondag 17 december.

De lagere gasprijs bleek vorige week wederom een belangrijke factor voor de lagere elektriciteitsprijs. Het aandeel aan energie uit hernieuwbare bronnen viel net als vorige week namelijk behoorlijk tegen. In totaal werd 29,1% van de elektriciteit door windturbines opgewekt. Ondertussen waren zonnepanelen verantwoordelijk voor 3,2% van de elektriciteit. In totaal komt het aandeel van min of meer 'gratis' energie uit op 32,3%. Daarmee lijken we langzamerhand weer in het winterpatroon te komen. In die fase vallen zowel de opbrengsten van windturbines als zonnepanelen lager uit. In november namen zonne- en windenergie nog rond de 50% van de stroomvraag voor hun rekening. Het gevolg van de lage opbrengsten uit hernieuwbare bronnen is dat 40,2% van alle elektriciteit door gascentrales werd opgewekt.

Om gas uit te sparen werden de kolencentrales flink benut. In totaal werd 11,1% van alle elektriciteit door kolencentrales opgewekt. Door grote vraag uit Japan en Zuid-Korea is de prijs van kolen sterk gestegen. Begin november noteerde de New Castle Coal nog onder de $120 per ton. Op het moment staat de kolenprijs echter 23,7% hoger, op $145,25. De laagste prijs voor CO2-rechten sinds oktober 2022 maakt het stoken van kolen echter rendabel. Op het moment worden CO2-rechten voor €71,55 per ton verhandeld. In maart was dat nog boven de €100.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden