Shutterstock

Analyse Energie

Gas- en elektriciteitsprijs lager door zachter weer

12 December 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van gas noteerde deze week een stuk lager, waardoor ook de elektriciteitsprijs daalde. Met name lage temperaturen zorgden voor lagere energieprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de gasmarkt zet de daling van vorige week door. Op donderdag 7 december steeg de gasprijs tot het hoogste punt van de week, naar €39,97. Op maandag 11 december was de prijs op de TTF gedaald tot €36,24.

De lagere gasprijs relateert direct aan het zachtere weer. Vorige week was het nog behoorlijk koud voor de tijd van het jaar, dus steeg de gasvraag naar het gemiddelde van voor de inval in Oekraïne. Het gevolg hiervan was een daling van de gasreserves van maar liefst 5% in slechts een week tijd. Daarmee komt de vulgraad op 88,5% uit. Dit is nog 4,5% boven de huidige target van 84% van de Nederlandse Gasunie. Daardoor zorgt de stevige daling er niet voor dat het dempende effect van de goedgevulde gasreserves verdwijnt. Zeker nu blijkt dat het koude weer zo goed als over is, lijkt het erop dat we januari met een recordhoeveelheid gas ingaan.

Nu de koude periode over is, liggen de temperaturen in Europa weer rond het vijfjarig gemiddelde, met uitschieters naar boven. In Duitsland ligt de middagtemperatuur tussen de 3 en de 8 graden en in Frankrijk zijn de temperaturen geregeld boven de 10 graden. De lage verwachtte verwarmingsvraag drukt de gasprijs stevig. De verwachting is dat het de komende dagen weer iets kouder wordt, maar vanaf volgend weekend lijkt er weer zachter weer aan te komen.

Tenslotte dempt de zwakke Chinese economie de prijzen op de TTF. Door de lagere industriële gasvraag is de Chinese importprijs van LNG in vrijwel elke haven flink gedaald. Volgens de laagst beschikbare notering van vrijdag 8 november werd LNG gemiddeld voor 5.734 yuan per ton verhandeld (€749 volgens de huidige wisselkoers). Op vrijdag 1 december noteerde de Chinese LNG-prijs gemiddeld gezien nog 6.556 yuan per ton (€856,48), een daling van 12,5%. Door de lage Chinese prijzen komt er volop LNG binnen in de Europese havens, ondanks een nog lagere prijs. In Europa wordt LNG volgens S&P Global Commodity Insights verhandeld voor $11,28 per mmBtu, tegenover een gemiddelde prijs op de Aziatische markten van $15,50 per mmBtu.

Elektriciteitsprijs daalt ook
Ook de prijs van elektriciteit maakte vorige week vrijwel constant een daling door. De topnotering van de EPEX lag met €126,60 op woensdag 6 december ruim €40 lager dan de top van de week ervoor. Op zondag 10 december daalde de prijs tot €55,45. Maandag opende de elektriciteitsmarkt op de voor een maandag lage stand van €79,04. Vooral de lagere gasprijs drukt op het moment de prijs van elektriciteit.

De windkracht hielp de stroomprijs wat omlaag. Twee weken geleden werd nog 14,9% van alle stroom door windturbines opgewekt. Met 5,2% aan zonnestroom daarbovenop komt het percentage aan 'gratis' energie uit op 20,1%. Vorige werk steeg het percentage aan windenergie tot 27,7% en kwam het totale percentage hernieuwbare energie uit op 31,1%. Als gevolg van de hogere productie daalde het aandeel van gas in de energiemix van 50,9% tot 41,2%.

Vooral op dagniveau zorgde de extra opbrengsten uit hernieuwbare bronnen voor lagere prijzen. In het weekend werd over de dag genomen flink meer elektriciteit opgewekt dan de rest van de week. Met name de opbrengsten van windturbines vielen flink hoger uit. Op zaterdag dook het vermogen uit windenergie niet onder de 5,61 gigawatt, zo blijkt uit data van Energieopwek. Op zondag was de bodem zelfs 6,6 gigawatt. Ondertussen kwamen de toppen uit op 8,69 gigawatt op zaterdag en 8,15 gigawatt op zondag. Op woensdag viel de productie van windturbines ter vergelijking terug tot 121 megawatt, terwijl de hoogste productie die dag 2,76 gigawatt was.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden