Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs stijgt door minder windkracht

21 November 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van elektriciteit was in het midden van de week behoorlijk hoog, maar normaliseerde op een later moment. Lagere opbrengsten uit hernieuwbare bronnen en een grotere gasvraag zorgden voor hogere prijzen. Daarnaast dreigt een arbeidstekort in de wereldwijde energiesector, zo waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van elektriciteit liepen deze week behoorlijk uiteen. Op dinsdag 14 november werd stroom nog voor €69,17 per megawattuur verhandeld. Op vrijdag 17 november steeg de stroomprijs tot €120,85. In het weekend daalde de prijs weer, tot €38,19 op zondag 19 november.

Het hogere tarief begin deze week lijkt direct te relateren aan lagere windkracht. Vorige week werd 26,7% van alle stroom opgewekt door windenergie. De week ervoor was dat nog 42%. En ook de productie van zonne-energie viel lager uit. Vorige week werd 5,6% van de stroom door zon opgewekt tegen 7,5% de week ervoor. Dit resulteert in een flink hoger gasverbruik, vooral geconcentreerd in het midden van de week. Twee weken geleden werd nog slechts 28,1% van onze stroom met gas opgewekt. Vorige week steeg dat percentage tot 41,6%. Wisselende weercondities bleken wederom bepalend voor de elektriciteitsmarkt. Op donderdag werd tussen 17:00 en 18:00 uur een tarief van €181,22 gerekend. Dit is het hoogste bedrag in november.

Het lijkt erop dat er eindelijk gas aan de Europese reserves worden onttrokken. Op 7 november was nog 99,8% van de Nederlandse berging gevuld, maar inmiddels is dat percentage gedaald tot 98,6%. Ondertussen lijkt de aanvoer nog redelijk veilig. Op het moment zit het aanbod uit Noorwegen weer tegen zijn maximale capaciteit aan. Daarentegen zorgt het natte weer in Noord-Europa voor een stabiliserende factor. In Noorwegen zijn de waterreservoirs ruim gevuld, waardoor het land veel goedkope stroom uit waterkracht kan leveren. Daarnaast staat de productie van de Franse kerncentrales boven het vijfjarig gemiddelde. Daardoor valt de vraag naar gas voor de productie van stroom in met name Duitsland lager uit, aangezien deze landen goedkope stroom naar onze oosterburen kunnen exporteren.

Krappe arbeidsmarkt
Daarnaast waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (EIA) voor krapte op de arbeidsmarkt met betrekking tot onze doelen ambities om het wereldwijde elektriciteitsnet te vergroenen. Volgens het agentschap zit er door de energietransitie duidelijk groei in het aantal banen in de energiesector. De groei zit hem met name in de zonne-energie sector. Sinds 2019 is het aantal banen in die tak met 4 miljoen toegenomen. Daarop volgt de batterijensector die 1 miljoen meer banen noteert. Daarnaast nam het aantal banen in de mijnbouw voor kritische mineralen met 180.000 personen toe.

Dit lijkt een flinke toename, maar uit een enquête van het EIA onder 160 energiebedrijf blijkt dat het aantal mensen dat een diploma haalt voor de energiesector achterblijft bij de toekomstige vraag. Sterker nog, volgens bedrijven in de sector is de grootste uitdaging voor het uitbreiden van het aantal hernieuwbare bronnen het vinden van opgeleid personeel. Volgens het rapport zijn bedrijven in de sector inmiddels gestart met interne opleidingen, maar dat is voor zeker niet iedereen een optie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden