Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs volgt gasnotering

26 September 2023 - Matthijs Bremer

De stroomprijs schommelde deze week flink op en neer, maar kwam gemiddeld gezien gunstig uit. De relatief grote productie van zonne- en windenergie drukten de prijs, maar ook een lagere gasprijs duwde de EPEX omlaag. Al lijkt een hogere gasprijs aanstaande.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stroomprijs viel deze week lager uit, maar was verre van stabiel. Door een aantal dagen met veel zon en wind viel de elektriciteitsprijs enkele dagen flink lager uit. Daarnaast zorgde een lagere gasprijs voor druk op de elektriciteitsmarkt, al lijkt het een kwestie van tijd tot deze situatie keert.

De elektriciteitsmarkt schommelde deze week stevig op en neer. Dinsdag 19 september stond de elektriciteitsprijs op het laagste punt sinds 8 augustus, bij een stand van €37,24. Ook de dag erna stond de elektriciteitsprijs nog laag, maar daarna steeg de elektriciteitsprijs tot rond de €100. In het weekend daalde de prijs sterk. Op zondag 24 september zakte de prijs relatief sterk, tot €66,01. De notering van maandag lijkt een opmaat voor komende week. Op maandag stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €103,88.

Een relatief groot percentage aan vrijwel gratis zonne- en windenergie zorgde deze week voor de dalen in de stroomprijs. Vooral hardere wind zorgde voor lagere stroomprijzen. In totaal werd 32,7% van alle elektriciteit door windturbines opgewekt. Daarnaast zorgt de nazomer voor relatief veel zonnestroom. Zonnecollectoren namen 14,9% van de elektriciteitsvraag voor hun rekening. In totaal werd ongeveer 47,6% van alle stroom vrijwel gratis opgewekt.

Door de grote opbrengsten uit hernieuwbare elektriciteit werd net iets meer dan een derde van de Nederlandse elektriciteit door gascentrales gegenereerd. Dit werd versterkt door een relatief gunstige stand van de TTF. Vorige week wisten overheden de gasprijs namelijk te drukken door het vullen van de voorraden tijdelijk te stop te zetten.

Gasprijs is leidend
Ondertussen lijken hogere gasprijsprijzen een indicatie voor een hogere elektriciteitsprijs van komende week. Inmiddels komen overheden er niet meer mee weg om het vullen te staken en dat is te merken aan de prijs. Nu het de gasreserves weer aangevuld worden, lijkt de markt extra stevig op de schaarste te reageren. Sinds dinsdag 19 september steeg de gasprijs met met 13% van €37,78 tot €43,50. Daarmee staat de gasprijs op het hoogste punt in ongeveer 5 maanden tijd.

Wekenlang hielden stakingen in de Australische LNG-sector de Europese gasmarkt in hun greep. Op vrijdag 22 september kwam deze soap eindelijk ten einde. Op die dag besloten de Australische vakbonden de stakingen bij producent Chevron te beëindigen. Ondanks dat deze ontwikkelingen down under een prijsdrukkend effect behoren te hebben, liep de gasprijs juist op. Dat heeft hoofdzakelijk twee redenen. Ten eerste heeft de Noorse gasoperator Gassco de periode van werkzaamheden aan het Skarvveld verlengd. Volgens de planning is het gasveld tot 2 oktober buiten bedrijf, maar is deze deadline is verschoven naar 8 oktober. Bovendien komt er minder gas uit de grootste LNG-fabriek van de Verenigde Staten binnen. Analisten die de exporten naar het Europese vasteland scherp in de gaten houden, vrezen dat de gasprijs daardoor hoger kan uitvallen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden