Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs stijgt door minder zonuren

5 September 2023 - Matthijs Bremer

Elektriciteit was deze week relatief duur. Omdat het aantal zonuren is teruggelopen, viel de gasprijs alleen in het weekend onder de €100 uit. Toch blijven de toppen van twee weken geleden uit, aangezien de gasprijs €10 lager noteert.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs is op het moment vrij stabiel. Op dinsdag 29 augustus noteerde de EPEX op €109,23 megawattuur. Een dag later stond de elektriciteitsprijs op het hoogste punt van de week. Op woensdag 30 augustus werd stroom voor €112,10 verhandeld. Op het weekend na stond de elektriciteitsprijs constant boven de honderd euro. Op zondag 3 september daalde de prijs tot het laagste punt in de week, bij een stand van €83,19.

Op het moment is de elektriciteitsprijs hoger dan het gemiddelde dan de zomer. Daarvoor is een duidelijke oorzaak aan te wijzen, namelijk het aanbreken van de nazomer. Het is inmiddels weer september en de zon gaat inmiddels weer voor half negen onder. Dat is op de elektriciteitsmarkt te merken. Het aandeel van zonnestroom is vorige gedaald tot 21,8%. Eerder in de zomer lag dit percentage vaak rond de 30% tot 40%. Wanneer het percentage laag uitviel, bleek de windkracht tot nu toe altijd redelijk hoog op te lopen. Dat laatste bleef vorige week echter uit. Samen waren windturbines op land en zee goed voor 8,8% van de elektriciteitsvraag. Waar ruim de helft van de elektriciteit deze zomer uit hernieuwbare bronnen werd opgewekt, is het percentage op het moment dus gedaald tot net onder de 30%.

Door het ongunstige weer was Nederland voor maar liefst de helft van zijn energievraag aangewezen op de gasmarkt. Al valt het effect hiervan nog mee, aangezien de gasprijs op het moment licht onder druk staat. Sinds de stakingen zijn afgewend door het akkoord tussen het Australische Woodside, is de gasprijs niet meer boven de €40 uitgekomen. De laatste dagen staat de gasprijs nog een stuk lager, bij een stand van tussen de €35 en €36. Daarnaast lijkt er een goede kans dat de prijzen nog verder dalen. Op het moment lijkt de stakingsdreiging bij de grote concurrent Chevron ook af te nemen.

Lagere temperaturen
Daar staat tegenover dat de vraag naar stroom voor airco's waarschijnlijk afneemt. De verwachting is dat er koelere lucht boven Zuid-Europa trekt. Met name in Zuid-Europa lijkt het wat af te koelen. Temperaturen van ruim boven de 40 graden worden niet meer verwacht en in onder meer Spanje en Griekenland raken de temperaturen de komende weken gemiddeld gezien onder de 30 graden. In Noord-Europa wordt het nog even warm met temperaturen boven de 30 graden, maar logischerwijs moet het na medio september weer wat kouder gaan worden. Sommige analisten verwachten dan ook dat de prijzen ook in Nederland wat zullen dalen als de warme nazomerperiode er weer op zit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden