Shutterstock

Nieuws Energie

Gasprijs daalt na einde Australische LNG-soap

24 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De Australische LNG-soap is ten einde gekomen. Woodside Energy heeft een akkoord bereikt met de vakbonden. Zowel Woodside als de vakbonden hebben de deal inmiddels bevestigd. Dit heeft flinke impact op de Europese gasmarkt, aangezien Woodside 's werelds grootste leverancier van LNG is.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het akkoord is een grote meevaller voor Europa. Ongeveer twee weken hingen gezamenlijke stakingsdreiging bij de twee grootste LNG-exporteurs van Australië (Woodside en Chevron) boven de markt. Dit had grote gevolgen voor de internationale LNG-markt gehad. Samen zetten deze bedrijven namelijk maar liefst 10% van al het LNG ter wereld af. Een akkoord bij Chevron blijft vooralsnog uit. Omdat Woodside de grotere speler is, blijven de effecten van een eventuele staking bij de concurrent beperkt.    

De TTF lijkt compleet na het nieuws te ontspannen. Toen de stakingsdreiging op dinsdag 22 augustus zijn hoogtepunt bereikte, steeg de gasprijs tot €42,91. Op het moment van schrijven (24 augustus) staat de gasprijs 26% lager, bij een stand van €31,70.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden