Shutterstock

Analyse Energie

Airco's en zonnepanelen houden elkaar in evenwicht

13 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Zonnig weer houdt de elektriciteitsmarkt in zijn greep. Aan de ene kant wordt er op het moment veel zonne-energie opgewekt, maar tegelijkertijd draaien de airco's op volle toeren. Daarnaast presenteerde het ministerie van Economie en Klimaat deze week een routekaart voor het opslaan van elektriciteit.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs bleef deze week in het stramien van mei en begin juni. Op dinsdag 6 juni werd elektriciteit voor €81,24 verhandeld. Op zondag 11 juni daalde de elektriciteitsprijs tot de laagste prijs van de week, bij een stand van €47,20. Op maandag piekte de elektriciteitsprijs bij een stand van €93,43.

Het zonnige weer houdt de markt in zijn greep. Door de hoge opbrengsten uit zonnestroom daalde het aandeel van gas in onze energiemix vorige week tot rond de 18%. Op het moment is gas verantwoordelijk voor slechts 18,1% van de elektriciteitsmix. Vorige week werden kolencentrales zelfs helemaal afgeschakeld.

Tegenover de hoge opbrengsten staat wel een hoger elektriciteitsverbruik. Want door de hoge temperaturen staan de Nederlandse airco's op het moment stevig te loeien. Het hogere verbruik voorkomt een sterkere terugval van de stroomprijs. Dat is ook in de grafiek af te lezen, want doordeweeks is de elektriciteitsprijs twee keer zo hoog als in het weekend. De elektriciteitsprijs valt in het weekend meestal wat lager uit, maar door het grote verbruik van airco's in kantoren is het verschil op het moment groter dan anders.

Toch valt de impact van het verbruik van airco's mee en dat heeft alles te maken met de sterke groei van het aantal zonnecollectoren. Omdat airco's draaien op het moment dat de zon het hardst schijnt, wordt een groot deel van de zonnestroom direct verbruikt. Een groot deel van de extra opgewekte zonnestroom zou zonder het verbruik van airco's zijn verdwenen. Op het moment dat er zoveel zonnestroom wordt opgewekt dat er geen eindverbruiker voor te vinden is, worden zonnepanelen namelijk van het stroomnet afgeschakeld. Een groot deel van de stroom die voor airco's wordt gebruikt, zou in andere woorden niet worden opgewekt.

Nederland investeert in energieopslag
Het grote verbruik van airco's wist echter niet te voorkomen dat zonnepanelen meerdere uren werden afgeschakeld. Het opslaan van stroom blijft dan ook een van de belangrijkste onderwerpen in de energietransitie. De Nederlandse regering is druk met het thema bezig, zo blijkt uit een recent persbericht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vorige week deelde het ministerie namelijk zijn nieuwe routekaart voor energieopslag met de Tweede Kamer.

Hoe de opslag er precies uit moet zien, is nog niet duidelijk. Daarvoor is de overheid op het moment met netbeheerder Tennett in gesprek. De regering overweegt onder meer een verplichting van energieopslag bij zonneparken en heeft daarvoor al €416,6 miljoen gereserveerd. Daarnaast denkt het ministerie veel winst te kunnen halen uit opslag op lokaal niveau. Zo wordt er overwogen om op batterijen op buurtniveau in te zetten. Verder wordt energieopslag door middel van elektrische auto's onderzocht.

Daarnaast speelt waterstof een hoofdrol, al zijn daar nog weinig details over bekend. Binnenkort komen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met een gezamenlijke langetermijnvisie voor waterstofopslag in gasvelden. Op het moment is daarvoor €125 miljoen gereserveerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden