Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

TenneT verhoogt transportkosten opnieuw

2 Mei 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs blijft deze week behoorlijk stabiel. In tegenstelling tot voorgaande weken werd vrijwel constant grote hoeveelheden groene stroom opgewekt. Daarnaast kondigde TenneT aan de transportkosten in 2024 weer flink te verhogen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs stond vorige week vrijwel constant rond tussen de €90 en €100 per uur megawattuur, met uitzondering van het weekend. Alleen op zondag zakte de elektriciteitsprijs tot onder de €60. Op dinsdag 25 april was de elektriciteitsprijs nog €90,97. Één dag later (op woensdag 26 april) stond de prijs op het hoogste punt van de week bij een stand van €111,04. In het weekend zakte de elektriciteitsprijs stevig. Op zondag 30 april zakte de elektriciteitsprijs naar €58,76. {{dataviewSnapshot(52_1682928934)}}

Vorige week bleef de markt stabieler dan voorgaande weken. De toppen van rond de €125 kwamen deze week niet voor. Op een dip in het weekend na bleven ook grote uitschieters naar beneden toe uit. Heel de week werd namelijk een substantieel deel van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt. Zonne- en windenergie namen 43,7% van de energievoorziening voor hun rekening.

In tegenstelling tot voorgaande weken waren de momenten dat er hernieuwbare energie werd opgewekt redelijk gelijk over de dagen van de week verdeeld. De hogere prijs van dinsdag was het gevolg van een wat hogere productie. Alleen op vrijdag liep de productie uit hernieuwbare bronnen terug. Ook dit was in de prijs terug te zien. Die dag werd een elektriciteit voor een tarief van ongeveer €105,85 verhandeld. Dat de prijs niet nog hoger uitvalt, komt waarschijnlijk door lagere vraag vanuit het bedrijfsleven. Omdat Koningsdag op een donderdag viel kozen veel medewerkers ervoor om een lang weekend vrij te nemen.

TenneT verhoogt wederom transporttarief
Daarnaast kondigde TenneT een plan aan om volgend jaar wederom de transportkosten te verhogen. In 2024 stijgen de transporttarieven met ongeveer 80% tot 90%, hoogspanningstarieven nemen zelfs met 120% tot 135% toe. Daarmee stijgen de tarieven sterker dan in 2023. In 2023 stegen de transporttarieven met 51% en de hoogspanningstarieven namen met 84% toe. Een kleine mkb'er betaalt op het moment gemiddeld €413 aan transportkosten per jaar. Volgend jaar stijgt dit tarief naar €789.

De voornaamste oorzaak voor de stijging van de transportkosten zijn de hogere inkooptarieven voor elektriciteit. In de periode van 2018 tot 2020 bedroegen de inkoopkosten gemiddeld €280 miljoen per jaar. In 2021 liepen die kosten op tot €850 miljoen en in 2022 stegen de kosten naar maar liefst €1,7 miljard. Daarnaast worden de extra inkomsten gebruikt om te investeren in de uitbreiding van het elektriciteitsnet.

TenneT zet wel de deur open naar een toekomstige daling. De netbeheerder heeft namelijk uitgesproken dat de transportkosten dalen als de elektriciteitstarieven in de toekomst lager uitvallen. Toch keren de tarieven van voor 2021 naar alle waarschijnlijkheid niet terug. Hoewel de netbeheerder nog geen concrete uitspraken kan doen over de elektriciteitsprijs van de komende jaren, zullen de tarieven ruim boven het historisch gemiddelde blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden