Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs blijft dalen en duikt kort onder de €40

22 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs is deze week weer verder gedaald. Even kwam de notering van de TTF zelfs onder de €40 per megawattuur uit. Inmiddels begint de lagere gasprijs ook de contractprijs voor de winter van 2023/24 te drukken. Daarnaast houdt Brussel vast aan een strategie van besparingen en zorgen de Franse stakingen rondom LNG-terminals voor minder opwaartse prijsdruk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week weer verder gedaald. Op woensdag 15 maart stond de gasprijs op €42,91 per megawattuur. Een dag later stond de gasprijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €44,34. Later in de week bereikte de notering een nieuw laagste punt sinds augustus 2021. Op 20 maart werd gas op de TTF voor €39,33 per megawattuur verhandeld. Inmiddels staat de gasprijs weer iets hoger. Op dinsdag 21 maart steeg de gasprijs naar €40,45.

Het weer helpt de gasprijs op het moment omlaag. Tegen eerdere verwachtingen in worden er de komende weken in Europa bovengemiddeld hoge temperatuur verwacht. Daarnaast werd er de laatste weken in Noord-Europa veel stroom uit zonne- en windenergie geproduceerd. In Nederland werd vorige week zelfs bijna de helft van alle stroom met deze groene middelen opgewekt.

Inmiddels begint de lagere gasprijs zich door te vertalen naar een groter vertrouwen onder investeerders. Langzaam maar zeker beginnen de prijzen van de energiecontracten voor aankomende winter namelijk te dalen. Vorige week stonden de termijncontracten van gas van december 2023 en januari 2024 nog boven de €60. Inmiddels is de contractprijs met ongeveer €10 gedaald tot rond de €50.

Brussel houdt vast aan gasbesparing
Op het moment zijn de Europese reserves nog altijd voor 56% gevuld. Daarmee starten we de lente met de volste gasreserves uit de geschiedenis. Om te garanderen dat de reserves ook volgend jaar weer zo vol mogelijk zijn, heeft de Europese Commissie maandag 20 maart voorgesteld om de huidige besparingsdoelen ook in 2023 te blijven handhaven. Brussel wil de gasvraag voor in ieder geval twaalf maanden met 15% ten opzichte van de situatie van voor de Oekraïneoorlog terugdringen. De commissie schat in dat met een dergelijke besparing de voorraden op 1 november weer voor 90% gevuld zijn.

Daarmee lijkt Brussel de adviezen van het Internationaal Energieagentschap op te volgen. Het agentschap blijft namelijk benadrukken dat het besparen van gas cruciaal is voor de Europese energiestrategie. Zonder bezuiniging is de EU niet in staat om de gasreserves weer bijna volledig te vullen, zo oordeelt het agentschap. Daarnaast zou een zelfde gasverbruik als voor de oorlog in Oekraïne het risico met zich meebrengen dat het gas in de EU, zelfs als de voorraden volledig gevuld zijn, bij een strenge winter opraakt.

Druk door Franse stakingen neemt af
Vorige week zorgden stakingen bij vier grote Franse LNG-faciliteiten nog voor opwaartse prijsdruk. Inmiddels zijn de stakingen bij een van de terminals beëindigd en draait de Franse LNG-toevoer weer op ongeveer 50% van het maximale vermogen. Inmiddels lijkt de lagere importcapaciteit de gasprijs niet langer op te drijven. Veel tankers met de bestemming Frankrijk zijn inmiddels omgevaren en maken gebruik van onbenutte capaciteit van andere importterminals. Daardoor ligt de import van LNG net als voor de stakingen weer flink boven het gemiddelde van voorgaande jaren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden