Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt zit in iets rustiger vaarwater

10 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt liet de afgelopen dagen geen extreme uitschieters zien. Het weer is Europa op het moment gunstig gezind, zo melden verschillende analisten. Naast groene stroom is de discussie over kernenergie ook weer terug. België wil de kerncentrales langer openhouden, terwijl Oekraïne kritiek heeft op de rol van het Russische Rosatom.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs volgde de afgelopen dagen het gebruikelijke patroon. Vorige week piekte de Epex Spot Dayahead op €145,86 per MWh. Zondag 8 januari zakte de prijs wat weg en kwam uit op €68,71 per MWh. Deze week schommelt de prijs rond de €130 per MWh. Relatief zacht weer en voldoende aanbod van stroom die wordt opgewekt door windturbines drukt op de stroomprijs. Ook de dalende trend op de gasmarkt werkt door op de elektriciteitsmarkt.

Nederland was in 2022 netto-exporteur van elektriciteit naar Duitsland. Dat blijkt uit de cijfers van BDEW, de Duitse branchevereniging van nutsbedrijven. In totaal heeft Duitsland 2,4 TWh aan elektriciteit geïmporteerd. Ter vergelijking in 2021 importeerde Nederland 1,4 TWh uit Duistland. Onze oosterburen zijn op de Europese markt netto-importeur van elektriciteit met Zweden, Noorwegen en Denemarken als belangrijkste leveranciers. Frankrijk was in 2020 en 2021 netto-exporteur naar Duitsland, maar door de problemen met kerncentrales importeerde Frankrijk afgelopen jaar meer stroom dan het exporteerde.

Langer open
Kernenergie is een veel besproken onderwerp op de elektriciteitsmarkt. De Belgische premier Alexander De Croo maakte maandag bekend dat de reactoren Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open zullen blijven. België had plannen om alle kernreactoren in 2025 te sluiten en over te schakelen op gasgestookte centrales. De oorlog in Oekraïne heeft die plannen onhaalbaar gemaakts. De Croo is op de beslissing om kernenergie uit te faseren terug gekomen en liet maandag weten dat het openhouden van de twee kernreactoren noodzakelijk is om de leveringszekerheid te kunnen garanderen. De Belgische netbeheerder waarschuwde eerder dat het sluiten van alle kerncentrales tot een significant energietekort zou kunnen zorgen in de winter van 2026/27.

Oekraïne rekent er onder tussen op dat de EU in de volgende sanctieronde ook maatregelen neemt tegen de Russische nucleaire industrie. Dat heeft de Oekraïense premier Sjmyhal gisteren aan Eurocommissaris Frans Timmermans laten weten tijdens zijn bezoek aan Kiev. Tot nu toe is Rosatom, dat onder meer brandstof levert aan verschillende EU-lidstaten, buiten schot gehouden in de Europese sanctiepakketten. Beide leiders zijn het erover eens dat de wederopbouw van Oekraïne gebaseerd moet zijn groene principes.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden