Shutterstock

Analyse Energie

Alles wijst op een hogere stroomprijs

13 December 2022 - Matthijs Bremer

Ook deze week steeg de prijs van elektriciteit. Op het moment wijst alles op een hoge stroomprijs. De productie van groene stroom valt namelijk tegen en tegelijkertijd is de prijs van fossiele brandstoffen hoog. Ondertussen zorgt een laag aanbod van stroom door Franse kerncentrales voor flinke druk op de Europese elektriciteitsmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op het moment wijst alles op een hoge stroomprijs. De productie van groene stroom valt namelijk tegen en tegelijkertijd is de prijs van fossiele brandstoffen hoog. Ondertussen zorgt een laag aanbod van stroom door Franse kerncentrales voor flinke druk op de Europese elektriciteitsmarkt.

Deze week waren de elektriciteitsprijzen relatief hoog. Op maandag 5 december opende de EPEX-spot op €351,26. Daarna daalde de prijs tot €339,85 op woensdag 7 december, om vervolgens weer flink te stijgen. Op donderdag 8 december steeg de prijs van stroom tot €413,73. Meestal daalt de stroomprijs richting het weekend door een lagere vraag en dat was deze week niet anders. Zondag 11 november stond de EPEX-spot op het laagste punt van €328,27. Op maandag 12 december volgde de hoogste prijs van de week en kostte een megawattuur stroom €427,60.

Dat de elektriciteitsprijs relatief hoog uitvalt, komt onder andere door dalende opbrengsten van groene stroom. Afgelopen week werd er relatief weinig zon- en windenergie opgewekt. Hernieuwbare bronnen wisten de elektriciteitsprijs dan ook maar met mate te dempen, maar ook relatief hoge prijzen van fossiele brandstoffen dreven de elektriciteitsprijs op. Op het moment ligt de gasprijs zo'n €25 hoger dan in de maand november. Omdat 54% van alle energie deze week uit gas werd opgewekt, heeft zo'n prijsstijging direct zijn weerslag op de elektriciteitsprijs.

Elektriciteit uit steenkool is ook duur
Daarnaast is nu bovengemiddeld duur om elektriciteit uit steenkolen op te wekken. Steenkool is namelijk veel duurder dan normaal. Voor 2021 werd steenkool meestal voor $50 tot $100 per ton verhandeld. Op het moment schommelt de koers van de toonaangevende Newcaste Coal Futures rond de $400. De kolenprijs is heel 2022 al hoog. Toch is de steenkoolprijs vergeleken met vorige maand opmerkelijk hard gestegen. Vooral winters weer zorgt voor die hogere kolenprijs. In veel Aziatische landen wordt kool namelijk nog gebruikt om verwarmingen te stoken. In november lag de prijs van steenkool zo'n €40 tot €80 lager. 

Maar niet alleen een hoge grondstofprijs maakt de elektriciteitsproductie duur. Ook de handelswaarde van emissierechten is sinds november flink gestegen. Half november lag de prijs per ton CO2 ongeveer tussen de €72,50 en €77,50. Op het moment staat de prijs voor CO2-rechten rond de €90. Omdat er bij het opwekken van elektriciteit in een kolencentrale veel meer CO2 vrijkomt dan in bijvoorbeeld een gascentrale, heeft de CO2-prijs direct grote impact op de productiekosten van kolenstroom.

Aanbod valt tegen
Gedurende de hele week was de elektriciteitsprijs hoger dan de kostprijs van stroom die door gascentrales wordt opgewekt. Op het moment kost de productie van een gascentrale zo'n €320 per megawattuur. Dit is bijzonder, omdat 46% van alle stroom uit goedkopere bronnen wordt opgewekt. Ongeveer 17,1% van alle stroom werd zelfs vrijwel gratis opgewekt door windturbines en zonnecollectoren.

Het prijsverschil tussen de stroomprijs en de kostprijs van gascentrales wijst op een disbalans tussen vraag en aanbod. Op het moment staat de productie van elektriciteit in veel Europese landen onder druk. Veel Franse kerncentrales liggen stil vanwege onderhoud. Omdat Frankrijk normaal snel en goedkoop extra energie vanuit hun kerncentrales kan leveren, zijn veel Europese landen erop ingesteld bij een grote vraag  naar electriciteit Franse stroom in te kopen. Op het moment is Frankrijk echter netto-importeur, waardoor stroom op andere plaatsen in Europa door middel van duurdere middelen moet worden opgewekt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden