Shutterstock

Analyse Aardgas

De gasprijs zet daling in, maar onzekerheid blijft

20 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De aardgasprijs is de afgelopen dagen weer wat gedaald. Gas blijft overigens nog altijd ongekend duur. De perikelen rond de Nord Stream houden de gemoederen op de gasmarkt nog altijd bezig. Vorige week werd er nog door verschillende experts van uitgegaan dat de aanvoer via deze leiding niet meer hervat zou worden. Daar komen nu toch ook wat andere signalen over naar buiten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasnotering op de TTF sloot vorige week woensdag 13 juli nog op €180,50 per MWh. De afgelopen vier handelsdagen is er een daling ingezet op de markt. Tijdens het schrijven staat de TTF op €151,20 per MWh. Dat is nog altijd een stevige prijs, maar wel ruim 15% lager vergeleken met de pieken ruim een week geleden.

De daling van de gasprijs wordt voor een deel veroorzaakt door de verwachting van handelaren en speculanten dat de gastoevoer naar Europa via de Nord Stream 1 toch weer hervat zal worden na het onderhoud. De pijpleiding is van 11 tot 21 juli buiten bedrijf voor gepland onderhoud. Door de westerse sancties is het volgens het Kremlin lastig om de benodigde onderdelen voor de werkzaamheden geleverd te krijgen. Verwacht werd dat dit door de Russen als excuus gebruikt zou worden om de gasleveringen na 21 juli helemaal niet meer te hervatten. Russische bronnen hebben aan persbureau Reuters verteld dat het onwaarschijnlijk is dat de gasexport naar Europa helemaal niet meer hervat zal worden. Dat is overigens niet door andere spelers bevestigd.

Beschikbaarheid gas neemt mogelijk toe
Dat Rusland de gasexport toch weer hervat, is volgens sommige experts niet onlogisch. Poetin wil de EU de duimschroeven aandraaien en daar heeft hij met gas een doeltreffend middel voor gevonden. Aan de andere kant heeft Rusland de inkomsten uit de verkoop van gas ook hard nodig om de staatsbegroting op orde te houden.

Op de wereldmarkt valt de vraag naar LNG vanuit Azië wat terug. Daardoor is er meer LNG beschikbaar voor Europa. Ook dat levert een bijdrage aan de dalende notering op de TTF.

De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat de lidstaten van augustus tot en met maart hun gasverbruik met ten minste 15% moeten terugbrengen vergeleken met het gemiddelde verbruik in de periode 2016 tot en met 2021. Het voorstel dat 26 juli door de Raad van Ministers besproken zal worden, is in eerste instantie een richtlijn die uitgaat van vrijwillige deelname van de lidstaten. Mocht de gascrisis verergeren en de EU 'een substantieel risico op een ernstig gastekort' uitroept, dan zou de aanbeveling die de Commissie doet om gas te besparen verplicht kunnen worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden