Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Stroommarkt in greep van onderhoud kerncentrales

28 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De elektriciteitsmarkt wordt het hele jaar gekenmerkt door flinke prijsschommelingen. Daar komt in de laatste weken van het jaar geen verandering in. Sterker nog, vorige week liep de stroomprijs op naar een nog niet eerder vertoond hoog niveau.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week dinsdag (21 december) zette de EPEX Spotnotering een nieuwe recordprijs neer met €429,84 per MWh. Dat is meteen een flinke stap omhoog ten opzichte van de vorige hoogst prijs van 302,54 per MWh van 7 oktober. Na de piek vorige week is de elektriciteitsprijs gestaag gedaald naar uiteindelijk €170,96 per MWh gisteren (27 december). Dat is een flinke daling, maar ten opzichte van vorig jaar nog steeds een heel hoge prijs. Toen schommelde de elektriciteitsprijs in de laatste weken van december namelijk rond de €40 per MWh.

Duur gas
Volgens analisten zijn er verschillende oorzaken voor de extreem hoge elektriciteitsprijzen. Allereerst is er de crisis op de gasmarkt. Om aan de vraag naar stroom te voldoen draaien de gasgestookte centrales op volle toeren. De hoge gasprijs werkt daardoor sterk door in de elektriciteitsprijs. Dat de vraag naar elektriciteit uit conventionele centrales zo groot is komt dan weer door een tegenvallend aanbod van stroom uit hernieuwbare bronnen. Vooral de opbrengst van windturbines valt tegen voor deze tijd van het jaar. Daar komt bij dat Frankrijk een aantal kerncentrales heeft afgeschakeld voor onderhoud. Dat land is normaal netto-exporteur van elektriciteit maar is door de onderhoudswerkzaamheden nu importeur van stroom geworden. In een markt waarin het aanbod toch al niet overhoudt, drukt alle productiecapaciteit die tijdelijk niet beschikbaar is zwaar op de markt.

De komende dagen verwachten analisten geen grote sprong naar boven van de elektriciteitsprijs. Verschillende grootverbruikers schalen de productie in verband met de feestdagen af en dat geeft wat lucht op de markt. Na de vakantieperiode verwachten analisten dat de prijs wel weer op kan lopen. De werkzaamheden in Frankrijk duren in elk geval tot en met februari en dat houdt de markt in zijn greep. De grote onzekere factor blijft het aanbod van stroom uit windturbines. Een omslag in het weer (meer wind) zou een prijsdempend effect hebben.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden