Shutterstock

Nieuws Outdoor Food Trends

Met wat voor zomer kan de horeca rekening houden?

30 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Restaurants, kroegen en terrassen. Na ruim zes maanden verplicht gesloten te zijn, konden ze een maand terug eindelijk hun deuren weer openen. Helaas gooide het onstuimige voorjaarsweer roet in het eten. De tweede dag na de versoepelingen kwam het namelijk met bakken uit de hemel en was een terrasje pakken niet echt realistisch. De zomermaanden zijn voor de horecasector daarom – vooral dit jaar – een periode om reikhalzend naar uit te kijken. Maar met wat voor zomer kunnen zij rekening houden?

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen drie zomers waren op zijn minst gedenkwaardig te noemen. Het ene record na het andere werd verbroken. Denk aan de recordhittegolf van augustus 2020 of het nationale hitterecord uit de zomer van 2019. In Gilze-Rijen werd toen een temperatuur gemeten van 40,7 graden. Zoals weerman Piet Paulusma het beschrijft: "De opwarming van de aarde heeft duidelijk invloed op het weer en het klimaat in ons land." Maar kunnen we dat dit jaar opnieuw verwachten? Als je vandaag naar buiten kijkt, zou je het niet denken.

Het voorjaar is immers zeer wisselvallig te noemen. De maanden april en mei gingen de boeken in als kouder dan normaal. Zo lag de temperatuur in mei gemiddeld op 11,2 graden, een negatief verschil van 2,2 graden met het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het was voor het laatst zo koud in deze maand in 2010. Juni daarentegen was juist bijzonder warm, vertelt Robert de Vries in een weerbericht op Boerenbusiness.nl. Al zou je dat niet zeggen als je nu uit het raam kijkt. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,4 graden, terwijl het gemiddelde op 16,2 graden ligt. Daarmee is het de warmste junimaand ooit gemeten, maar ook een van de natste maanden.

Bron: KNMI.

Verwachtingen voor de zomer van 2021
Ook het plaatje voor de maand juli is redelijk warm, met een gemiddelde temperatuur die één tot twee graden hoger ligt dan normaal. Zo meldt Robert de Vries. Meteorologen hebben hier een naam voor: 'een warme anomalie'. Het is een periode waarin het warmer is dan gewoonlijk. Volgens die groep meteorologen duurt die periode zeker nog tot 2022. Daarom is de kans op opnieuw een relatief warme zomer ruim 70%. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomers van 2018, 2019 en 2020. En kregen ze gelijk.

Die extreme situatie wordt dit jaar overigens niet verwacht. Dat melden zowel Piet Paulusma, Robert de Vries als de weermannen en-vrouwen van Weeronline.nl in diverse voorspellingen over de zomer van 2021. De zomermaanden worden zelfs iets minder mooi ingeschat dan in andere jaren. Dat heeft grotendeels te maken met de variatie in het weer. Dat zagen we ook in juni terug. Een periode warme of zelfs hete dagen wordt relatief snel afgewisseld met een dag gevuld met stevige buien. "Vaker een inzinking en aan de andere kant ook geregeld een snelle opwarming naar warmte of tropische hitte", aldus Paulusma bij Max Vandaag.

Voor horecaondernemers is het zowel goed als slecht nieuws. Op de slechte dagen zullen mensen minder snel de weg naar het terras zoeken. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat juist op de warme dagen meer behoefte is aan ontspanning en dat zomergevoel. En daarbij willen mensen er natuurlijk weer op uit, na een jaar vol coronamaatregelen. Zet in op verkoelende drankjes en ijs en dan ziet het de omzet er voor de komende maanden best positief uit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden