Shutterstock

Nieuws Retail

Nog maar maximaal 25% korting op alcohol

30 Juni 2021 - Linda van Eekeres

Twee kratten bier of twee dozen wijn voor de prijs van één, de aanbiedingen vliegen je om de oren. En dat is niet voor niets; morgen (1 juli) mogen dit soort hoge kortingen namelijk niet meer. Dan mag er op alcoholische dranken in de supermarkt of slijterij nog maar maximaal 25% korting worden gegeven. Dat staat in de nieuwe alcoholwet die per 1 juli ingaat.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nieuwe alcoholwet moet alcoholmisbruik tegengaan, vooral ook onder jongeren. De Gezondheidsraad adviseert om helemaal niet te drinken en als je dat wel doet in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Volgens cijfers van het ministerie van volksgezondheid houdt 44% van de volwassenen zich daaraan. 7% drinkt overmatig; dat betekent voor mannen meer dan 21 glazen alcoholische drank per week en voor vrouwen meer dan 14 glazen.

Tussen 2014 en 2019 is het percentage van overmatige drinkers onder volwassenen gedaald. De nieuwe wet moet het alcoholmisbruik verder terugdringen. Op korte termijn lijkt het tegengestelde effect bereikt. Supermarkten stunten erop los, ook met sterke drank en consumenten maken er gretig gebruik van om voor de zomer een drankvoorraad in te slaan. Dit leverde excessen op, zoals een vriendengroep uit Drogteropslagen die bij de Plus de actie - drie kratjes voor €25 - niet kon laten liggen. Het is dat er een filmpje van op social media circuleert, anders zou je het niet geloven: met de trekker met oplegger kwamen ze 490(!) kratten Grolsch ophalen.

Supermarkt mag sterke drank niet online verkopen
Het beperken van kortingen is niet de enige verandering die de alcoholwet met zich meebrengt. Online mag sterke drank niet meer in combinatie met andere producten worden verkocht. Via websites van supermarkten kun je dus geen sterke drank meer bestellen.

Ook voor de horeca gelden nieuwe regels. Op de site van Horeca Nederland staan ze op een rijtje. Zo wordt het strafbaar voor een 18plusser om alcoholhoudende drank te kopen en deze door te geven aan een minderjarige. De minderjarige en de horecaondernemer konden hiervoor al een boete krijgen. Daarnaast zijn maaltijdbezorgers bij een bestelling met alcoholische drank nu ook verplicht om vooraf om de leeftijd te vragen.

Waarschuwing of boetes
De NVWA houdt vanaf 1 juli toezicht op de nieuwe regels en handhaaft bij overtreding. De NVWA kan een kwamen schriftelijke waarschuwing opleggen of een boete van €1.360 tot €5.440. Bij overtreding van het verbod op prijsacties kan de NVWA ook een dwangsom opleggen om de actie te stoppen.

In principe zouden de supermarkten wel de standaardprijzen mogen verlagen aangezien er geen minimumalcoholprijs is. Supermarktketens zijn dat niet van plan, al weet je nooit of iemand een bieroorlog ontketent. Voorlopig houden de supers het in de folders van deze week gewoon bij acties; keurig met 25% korting.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden