Fortgens Photography / Shutterstock.com

Nieuws Afvalverwerking

Belgen recyclen meer verpakkingsafval

27 Mei 2021 - Kimberly Bakker

Voor het vijfde jaar op rij is in vorig jaar in België meer huishoudelijk verpakkingsafval gerecycled. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recycling van huishoudelijk afval in België. In totaal werd 764.122 ton aan verpakkingen gerecycleerd, goed voor een recyclepercentage van 94,9%. Ook voor Nederland is de verwachting dat dit percentage verder toeneemt, al komen we zeker niet in de buurt van onze zuiderburen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In België werd het afgelopen jaar 764.122 ton aan verpakkingen gerecycled. Daarmee komt het totale recyclepercentage in het land uit op een indrukwekkende 94,9%. Per inwoner werd gemiddeld 64,9 kilo aan verpakkingsafval gerecycled: 32,2 kilo glas, 16,9 kilo papier of karton en 15,8 kilo plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd). De zogenaamde 'Nieuwe Blauwe Zak' ligt hieraan ten grondslag, meldt Fost Plus. "Hierdoor zamelen we jaarlijks 90.000 ton meer verpakkingen in die eerder nog bij het restafval belandden." In cijfers: met de nieuwe zak wordt gemiddeld 8 kilo extra pmd ingezameld per inwoner.

Recycling op Europees grondgebied
Dat recyclepercentage van 94,9% geeft overigens wel een wat vertekenend beeld. Want hoewel bijna alle verpakkingen in glas, papier en karton gerecycled worden, blijft plastic nog ver achter. Het recyclepercentage komt voor dit verpakkingsmateriaal niet verder dan 51,1%, al is dit al wel boven de Europese doelstelling van 50% tegen 2025. Het binnenlandse doel is om het percentage op te krikken naar 70% tegen 2030. In Nederland ligt dat doel op 55%.

Waar België uniek in is, is het feit dat steeds meer afval in het eigen land wordt gerecycled. 79% wordt in België en de rest gaat naar Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje. "Kortom: het recycleproces vindt volledig binnen Europa plaats", stelt Fost Plus. Het aandeel plastic is ook hierin het laagst. "Circa 9% van de plastic-verpakkingen wordt gerecycleerd op eigen bodem. Dat aandeel zal tegen 2023 stijgen naar meer dan 50%, met de opening van de aangekondigde recyclagelijnen voor onder meer petflessen", schrijft de organisatie in het jaarverslag.

België als koploper
België is op Europese gebied de koploper als het gaat om de recycling van huishoudelijke verpakkingen. In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon, waarvan 60% gescheiden wordt ingeleverd. Papier en glas staan daarbij aan kop, met 75%. Van alle groente, fruit en tuinafval komt dat percentage uit op 60%. Het totale recyclepercentage komt voor Nederland uit op circa 81%. Dat is dus een flink verschil met de Belgen.

Nederland produceert ook in totaal overigens meer afval dan gemiddeld (2.500 kilo per persoon, in 2016). Het gemiddelde in de Europese Unie bedroeg dat jaar 1.800 kilo. "De relatief hoge afvalproductie heeft ermee te maken dat wij veel goederen vervaardigen voor de export waarbij afval vrijkomt in Nederland", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland behoort daarentegen ook tot de Europese landen waar veel afval wordt gerecycled. Met 1.700 kilo gerecycled afval per persoon in 2016 staat Nederland op de derde plaats in de Europese Unie, achter Luxemburg en België. "De grote hoeveelheid hergebruikt afval per inwoner laat zien hoe circulair de Nederlandse economie is. Een andere indicator hiervoor is de inzet van gerecyclede materialen in het productieproces. Deze inzet is in Nederland 29%, het hoogste percentage van de EU-28", meldt de statistiekdienst.

Files bij de milieustraat
Hoewel voor Nederland over 2020 nog geen cijfers bekend zijn, is de verwachting van Afvalfonds Verpakkingen wel dat het recyclepercentage dit jaar wederom hoger ligt. "We hebben allemaal de beelden gezien van files bij de milieustraat," aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, op de eigen website. "Vanwege corona zijn we veel thuis en aan het opruimen geslagen." Vanwege de sluiting van horeca en winkels, hadden we thuis ook veel meer verpakkingsafval. "En dat zien we terug in de cijfers, er is meer afval gescheiden."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden