Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch verschilt sterk per product. Zo was het eerste kwartaal van 2025 biologische melk richting een kwart duurder dan niet-biologische melk, maar is biologische kaas bijna twee keer zo duur als 'gewone' kaas.
Sinds vorig jaar worden met de BioMarktMeter van het ministerie van LVVN de retailprijzen van verschillende biologische producten versus de niet-biologische equivalent bijgehouden.
Grootste verschil bij varkensvlees
Het product waar het prijsverschil het grootst was, is varkensvlees. Niet-biologisch varkensvlees kostte (zonder promoties) gemiddeld €8,23 per kilo in het eerste kwartaal van 2025, niet-biologisch €18,62, ofwel een verschil van 126%.
In de productgroep melk was het verschil het kleinst. Biologische melk kostte gemiddeld €1,31 en niet-biologisch €1,06 in het winkelschap, een verschil van 24%. Biologische kaas was echter 97% duurder dan niet-biologische kaas.
Biologische aardappelen kostten het eerste kwartaal €1,88 per kilo (zonder aanbiedingen), niet-biologisch kostte gemiddeld €0,97, waarmee biologisch 94% duurder is. Biologische uien kostten gemiddeld €2,26 per kilo, terwijl het prijskaartje dat aan niet-biologisch hing €1,30 was. Een verschil van 74%. Niet-biologische peen kostte gemiddeld in het eerste kwartaal in de supermarkt €1,19 per kilo, terwijl biologische gemiddeld €1,63 doet. Daarmee zijn biologische wortelen 37% duurder.
Niet alleen de prijzen, ook het aandeel biologische producten in supermarkten verschilt sterk tussen productgroepen. Melk heeft het hoogste aandeel, varkensvlees en brood het kleinste.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.