Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikernoteringen naar hoogste punt in maanden

2 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zijn de afgelopen dagen omhoog geschoten. De Braziliaanse suikerassociatie rapporteert voorspoedige cijfers over de Braziliaanse productie en Indiase exportrestricties houden nog altijd stand.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen gingen voor het weekend de lucht in. Van €561,70 per ton naar €598,40 per ton steeg de suikernotering van Londen in drie dagen tijd. En datzelfde geldt voor de Amerikaanse markt, die van $421,08 per ton in hetzelfde tijdsbestek steeg naar $447,54 per ton. Daarmee zaten beide noteringen afgelopen vrijdag op het hoogste punt sinds zo'n beetje half april. Daarmee zit Londen weer op bijna hetzelfde niveau als begin dit jaar. Voor New York is dat verschil aanzienlijk groter. Na het weekend vertoonden beide noteringen een relatief milde correctie omlaag. Op maandag was de suikerkoers $585,90 per ton in Londen en $446 per ton in New York.

De stijging staat in contrast met de nieuwe productiecijfers van de Braziliaanse suikerassociatie Unica. Die blijven voorspoedig. In de eerste helft van juni werk er in de centraal-zuidelijke regio bijna 49 miljoen ton suikerriet verwerkt, 20,5% meer dan voorgaand seizoen. Vanaf de start van het seizoen (1 april) tot half juni steeg de productie met 13,3% tot 189 miljoen ton.

Dat komt neer op een suikerproductie van ruim 3,1 miljoen ton in de betreffende regio Centro Sul in de eerste helft van juni. De suikerproductie vanaf de start van het seizoen was 14,4% hoger, bijna 11 miljoen ton. Dat zijn sterke cijfers voor de grootste suikerproducent ter wereld en dat heeft doorgaans een drukkend effect op de noteringen.

Drukt 'red rot'-schimmel op productie India?
Het Indiase landbouwagentschap rapporteerde over de red rot-schimmel die zich verspreid door de staat Uttar Pradesh, een belangrijke productieregio. Atul Chaturvedi, voorzitter van suikergigant Shree Renuka, liet zich in The Economic Times uit over de situatie en maakt zich niet al te veel zorgen. Het zou gaan om kleine delen in het midden van de staat. De laatste jaren zouden telers ermee hebben leren omgaan, bijvoorbeeld door variëteit in de geplante suikerrietsoorten. Mogelijk wel een situatie om de komende tijd in de gaten te houden.

Recent nieuws over de Indiase exportrestricties zou mogelijk de prijs ook wat kunnen stuwen. Die zouden volgens een overheidsbron tot minstens oktober niet verminderen, schrijft nieuwsmedium Money Control. India is de op twee na grootse producent ter wereld en heeft daarmee invloed op de wereldsuikermarkt. Het land heeft exportrestricties ingevoerd om de binnenlandse markt te beschermen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden