Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaovoorraden hard onderuit, ook in Nederland

26 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Met de nieuwe rapportage van de Internationale Cacao Organisatie ICCO wordt meer duidelijkheid gegeven over de huidige cacaobonenvoorraad. Die voorraad is hard gedaald. Ook in Nederland. En dat creëert meer zorgen over het West-Afrikaanse aanbod, en de ontwikkeling van de prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 13 juni werd het hoogtepunt bereikt van de tweede prijsrally. Doorgaans stuwden zorgen over de oogst in West-Afrika de prijs opwaarts. De top producenten kampen al langere tijd met een verscheidenheid aan problemen, onder meer plantenziekten, maar ook tegenwerkende weersinvloeden en illegale mijnbouw hebben de productie geschaad. Het hoogtepunt voor New York was toen $10.810 per ton, en £9.035 per ton voor Londen. Twee weken geleden leek de piek er al een beetje af te zijn en die trend zette afgelopen week flink door. Gisteren sloten de noteringen op $7.967 voor New York en £7.811 voor Londen. Voor New York is dat een daling van meer dan 26%, Londen daalde minder hard met ruim 13%.

Analisten spreken over verschillende factoren die de laatste prijsdaling hebben veroorzaakt. Enerzijds zouden marktspeculanten hun winst pakken en posities sluiten, anderzijds geeft het momenteel gunstige weer in West-Afrika ook steun aan de ontwikkeling van de cacaovrucht. Het gunstige weer zou eind mei al voor wat verlichting hebben gezorgd. ICCO spreek over bovengemiddelde regenval bij de grootste productieregio's van nummer één producent Ivoorkust in die periode. Waarschijnlijk heeft dat de prijsrally die we na mei zagen nog iets beperkt.

Cacaovoorraden krimpen verder
Eind mei schatte ICCO het de balans tussen productie en verwerking voor marktjaar 2023/2024 (oktober tot september) op een tekort van 439.000 ton. Die werd verder omlaag bijgesteld ten opzichte van de eerdere verwachting van 374 duizend ton. Volgens ICCO is het nu afwachten tot de cacaovruchten zijn geteld. Dan kunnen we met meer zekerheid stellen wat de oogst heeft opgeleverd. En welke invloed dat heeft op de voorraden, ook in Nederland. Naar verwachting zal eind augustus tot half september de telling klaar zijn.

De voorraden in Nederland zijn ten opzichte van vorig jaar dan ook geslonken. En niet een klein beetje ook. Eind mei stond de cacaobonenvoorraad in Nederland, met ruim 86.000 ton, 47% lager dan begin oktober vorig jaar. Toen stond de bonenvoorraad nog op bijna 166.000 ton. In Amerika slonk de voorraad harder in absolute getallen, van bijna 322.000 ton naar ruim 235.000 ton. Een daling van bijna 27%.

Alternatieven
Het begint nu toch wel erg aantrekkelijk te worden om over te stappen op een alternatief waar chocoladeproducenten het hele jaar door op terug kunnen vallen. Voor de échte chocoladeliefhebber klinkt dat niet als muziek in de oren. Maar voor sommige doeleinden zou een alternatief prima kunnen volstaan. Er zijn momenteel dan ook veel nieuwe cacaoalternatieven in ontwikkeling.

Zo schrijft nieuwsmedium Reuters over Blommer Chocolate, de grootste cacaoverwerker van Amerika, die een alternatief op cacaoboter ontwikkelt. Blommer vertelt dat zij een alternatief op de markt zullen brengen gemaakt van bijvoorbeeld palmpit en zonnebloem. De chocoladesmaak wordt verkregen door er cacaopoeder of -liquor aan toe te voegen. Hiermee wil Blommer een economisch haalbaar alternatief bieden, zonder compromis op kwaliteit.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden