Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker- en boterprijzen bewegen wat rustiger

6 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De prijzen van bakkerijgrondstoffen bewogen afgelopen week relatief rustig, op tarwe na. Op de tarwemarkt ligt het voorlopige hoogtepunt van dit jaar even achter ons. De ogen zijn gericht op de Europese oogst. Suiker en boter waren afgelopen week wat rustiger.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoers op de Matif is weer even over het voorlopige hoogtepunt heen. De tegenvallers in Rusland en Oekraïne met eerst vorst gevolgd door droogte zijn door de markt verwerkt en worden nu meer naar de achtergrond gedrongen. In de VS is de oogst van wintertarwe begonnen. Volgens het Crop Progress-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA is 6% van de wintertarwe geoogst tegen 3% in het vijfjarig gemiddelde. De vlotte start zette met name in Chicago de koers onder druk.

Het blijft plussen en minnen op de Matif, maar echt richting zal er pas gekozen worden als ook bij ons in Europa met de oogst begonnen wordt over ongeveer een maand. €250 per ton zou goed de bodem in de markt kunnen blijven. We moeten namelijk niet vergeten dat in grote delen van Europa het groeiseizoen voor tarwe te nat is verlopen. Onder meer in Frankrijk en Duitsland wordt geen topoogst verwacht. Er is geen vers nieuws voor de bulls in de markt, maar in het achterhoofd van spelers op de markt blijft dat toch sluimeren. Kopers die uit zijn op een koopje kunnen nog een slag staan met de voorraad die weg moet nu collecteurs ruimte in de opslag maken voor de nieuwe oogst. (Teler)prijzen voor oude oogst op de fysieke markt liggen net wat boven de €200 per ton.

Relatief rustige suikernoteringen
De suikernoteringen zijn de afgelopen dagen relatief stabiel gebleven, al was er wel sprake van een stijging. Zowel de koers in New York als die in Londen steeg drie dagen op rij. Gisteren sloot het juli 2024-contract in New York op $415,79 per ton, een stijging van 3,7% ten opzichte van 30 mei. Het augustus 2024-contract voor Londen sloot op $555,80, een toename van 2,9% in dezelfde drie handelsdagen. In Europa staat de suikernotering op het hoogste punt in bijna een maand tijd en in Amerika sinds half mei.

De suikerprijs is nog steeds een stuk lager is dan een paar maanden geleden. De laatste dagen was dat onder andere het gevolg van een zwakke Braziliaanse real. Op dit moment is 1 Braziliaanse real $0,189 waard. Op 2 januari was dit nog $0,206. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat meer Braziliaanse verwerkers ervoor kiezen om suiker te produceren voor de exportmarkt.

Stijgende boterprijzen vlakken af
De boterprijzen zijn in de afgelopen weken flink aangetrokken tot prijsniveaus ruim boven €6.500 per ton. De oorzaak van de opleving moet gezocht worden bij de krappe voorraden. Daarbij zijn veel afnemers kort gedekt. De combinatie van deze factoren maakt de markt buitengewoon grillig. Inkopers buitelen over elkaar heen wanneer de prijzen omhoog bewegen. Zuivelhandelshuizen maken handig gebruik van de gelegenheid door in de stijgende markt posities in te nemen.

De roomprijzen zijn nog sneller gestegen dan de botermarkt. Met roomprijzen op €7.740 per ton rekent het intussen niet meer rendabel om hier boter van te produceren. Sinds deze week lijken de boterprijzen wat af te vlakken en voelt de markt ook rustiger aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden