Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Chinese varkensprijs zet weer stappen omhoog

29 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De varkensprijs in China heeft na het lage niveau van de laatste jaren de weg naar boven weer gevonden. De lagere zeugentarget van de Chinese overheid lijkt zijn vruchten af te werpen. In eerste instantie zorgde de lagere target voor stabilisering, maar sinds twee weken neemt de varkensprijs fors toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste twee jaar waren de Chinese varkensprijzen te laag voor varkenshouders om fatsoenlijk winst te maken. Een belangrijke reden voor de aanhoudend lage varkensprijzen was een fors aanbod. Hierdoor stond de markt flink onder druk en tevens was er veel volatiliteit. In de eerste maanden van dit jaar schommelde de prijzen tussen de 14,35 yuan en 15,61 yuan. Omgerekend is dit een range van €1,83 tot €1,99 per kilo. Naar onze maatstaven zijn dit hoge niveaus, maar in China niet. Ook in maart bewogen de prijzen nog op een laag niveau, al was er toen minder sprake van volatiliteit. 

Productiedaling
De stabilisering van de prijs is het gevolg van een afname van de Chinese varkensstapel. Om een herhaling van de overproductie te voorkomen, heeft de Chinese overheid afgelopen maart besloten de targets voor de zeugenstapel naar beneden bij te stellen: van 41 miljoen naar 39 miljoen zeugen. Dit om te zorgen dat varkenshouders rendabel kunnen produceren door de markt te ontlasten. De ondergrens van de maatregel moet voorkomen de varkensprijzen weer exploderen, zoals dat een paar jaar geleden gebeurde tijdens de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest. 

Inmiddels is het land aardig op weg om de targets te halen. Los van de target zorgden de lage varkensprijzen al voor een daling van de Chinese varkensstapel. In de periode van oktober 2023 tot maart 2024 is het aantal varkens met 4,9% gedaald. Op het moment heeft China de omvang van de zeugenstapel teruggebracht tot net onder de 40 miljoen. 

Prijzen beginnen te stijgen
Sinds het begin van het tweede kwartaal zetten de varkensprijzen weer stappen omhoog. Uit recentere data van Chinees marktbureau Soozhu blijkt dat de varkensprijs de laatste weken flink is toegenomen. Deze data wijkt wat af van de overheidsdata en is over het algemeen net wat volatieler. Op 14 mei werden varkens volgens het marktbureau voor 15,04 yuan per kilo verhandeld. Op 29 mei noteerde Soozhu een prijs van 17,61 yuan per kilo.

Daarmee lijkt het Chinese plan om de varkensprijs op te schroeven vrij snel al te slagen zonder dat de target al behaald. De vraag die nu nog over boven de markt hangt, is of het de Chinese overheid ook lukt om de varkensprijzen te laten stabiliseren op een voor hen acceptabel niveau. Dit aangezien de zeugenstapel eigenlijk nog met grofweg 1 miljoen zeugen zou moeten dalen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden