Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter en tarwe veren op bij bakkerijgrondstoffen

31 Mei 2024 - Redactie Foodbusiness

De tarwe- en boterprijzen bewegen flink omhoog. Voor tarwe is dat in deze tijd van het jaar niet gebruikelijk. Suikerprijzen lijken daarentegen de laatste dagen wat rustiger. We analyseren deze bakkerijgrondstoffen verder in dit artikel.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt blijft stapjes omhoog zetten. Onzekerheid over de komende oogst is daar de belangrijkste oorzaak achter. Voor Rusland en Oekraïne kwamen ook deze week weer prognoses naar buiten waarin de opbrengstverwachtingen naar beneden werden bijgesteld. Deze week zorgde het JRC met het Mars-bulletin van mei voor wat reuring onder analisten. Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie somde een hele serie problemen op waarmee tarwe in de EU te kampen heeft. Van wateroverlast tot hoge ziektedruk en problemen met veldwerk. Desondanks houdt het JRC de raming voor de komende oogst op een bovengemiddelde opbrengst.

Stijging tarweprijs deze tijd van jaar ongebruikelijk
Een stijging van de tarweprijs in deze tijd van het jaar is niet gebruikelijk. Doorgaans lopen prijzen wat terug als de laatste voorraden van de oogst van het oude seizoen verkocht moeten worden om de silo's leeg te maken voor de komende oogst. Rond de oogst die in de loop van juli plaatsvindt, wordt doorgaans een prijsdaling voor tarwe ingezet. Welke richting de tarwemarkt gaat kiezen is natuurlijk niet te voorspellen. Een scenario dat de Matif tussen een bandbreedte van €250 tot €275 blijft bewegen is niet ondenkbaar. Als de eerste oogstresultaten binnen komen zou er weer wat meer richting gekozen kunnen worden. Valt de oogst tegen, zoals bijvoorbeeld de Duitse bond van coöperaties en het Franse ministerie van Landbouw verwachten, dan is het goed denkbaar dat de grens van €300 de komende zomer of herfst gepasseerd gaat worden. Zijn de oogstresultaten beter dan of rond het meerjarig gemiddelde, dan zou de Matif ook weer makkelijk terug kunnen zakken tot een niveau rond de €200 per ton.

Suikerprijs heeft daling ingezet
De suikernoteringen hebben de afgelopen periode een daling ingezet. Op 1 april stond de Amerikaanse notering nog op $500,89 per ton en de Londense notering op $652,50 per ton. Die zijn sindsdien flink gezakt. Over het algemeen lijken de noteringen de afgelopen dagen wat minder te fluctueren. Wellicht een gevolg van de Amerikaanse feestdag Memorial Day. Maandag stond de Amerikaanse notering op $405,87 per ton. Een stijging ten opzichte van afgelopen donderdag ($402,56 per ton). Londen stond maandag op $545,90 per ton en is daarmee ook weer wat gestegen ten opzichte van afgelopen donderdag ($539,70 per ton).

Rally op botermarkt
De rally op de botermarkt zet onverminderd door, waarbij de prijzen intussen opgelopen zijn tot ruim €6.600 per ton. Dit is het hoogste niveau sinds 2022 toen records werden verbroken en de markt piekte boven €7.400 per ton. Of die niveaus nu weer gehaald gaan worden, moet nog blijken. De vraag is minder krachtig dan twee jaar geleden, toen de grondstoffenmarkt in zijn geheel op tilt was geslagen. Nu moet de markt prijsverhogingen op autonome kracht bewerkstelligen, maar door de krappe voorraden is er veel momentum. Ook de roomprijzen zijn flink aangetrokken door een krappe beschikbaarheid van melk, ondanks dat we pas kort na de seizoenspiek zitten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden