Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikernotering VS laagste in ruim een jaar

16 April 2024 - Alex Jurvillier

De Amerikaanse suikernotering staat momenteel op het laagste punt in ruim een jaar tijd. De notering zakte voor het weekend naar het laagste punt sinds december 2023 en die trend zette na het weekend door. Dit heeft onder meer te maken met de Braziliaanse munt die in waarde is gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering in Londen sloot afgelopen vrijdag op $629,10 per ton. In New York stond de notering op $450,85 per ton, het laagste punt sinds 21 december 2023. Volgens ADM Investor Services is de daling het gevolg van een minder sterke Braziliaanse munt. Brazilië is dé grootste suikerproducent ter wereld. De real daalde in waarde naar het laagste punt in zes maanden tijd.

Gisteren daalde de Amerikaanse notering verder naar het laagste punt in ruim een jaar naar $441,37 per ton. ADM Investor Services rapporteert over dalende energieprijzen als gevolg van afnemende spanning in het Midden-Oosten. Dit had een effect op de suikermarkt, omdat hierdoor de vraag naar ethanol lager kan worden. Ook de dalende Braziliaanse munt bleef een rol spelen. Dit zou indirect Braziliaanse verwerkers kunnen motiveren om meer suiker te produceren voor de exportmarkt.

Braziliaans record suikerrietmaling
De Braziliaanse centrale en zuidelijke regio's hebben met de rietsuikermaling in 2023/24 in totaal 654,43 miljoen ton suikerriet vermalen. Het betreft de periode vanaf 1 april 2023 tot 31 maart 2024. Dit is een recordvolume en 19,3% meer dan voorgaande oogst. Dat rapporteert suikerassociatie Unica. De suikerproductie is met 25,7% toegenomen in die periode tot 42,42 miljoen ton. De ethanolproductie steeg met 16,2% tot 33,59 miljard liter.

Südzucker verwacht significante daling in verdiensten
Südzucker verwacht slechtere resultaten in het eerste kwartaal van boekjaar 2024/25 (1 maart tot en met 31 mei 2024). Dat liet de suikergigant vandaag weten in een persbericht. Vorig jaar bedroeg de Ebitda in die periode €356 miljoen, het operationele resultaat was €282 miljoen.

Een eerste voorspelling voor boekjaar 2024/25 gaat uit van een omzet van €10 à 10,5 miljard. De Ebitda zal naar verwachting €900 tot €1.000 miljoen bedragen en het operationele resultaat tussen €500 en €600 miljoen, waar dat over 2023/24 waarschijnlijk €900 miljoen is. De daling wordt naar eigen zeggen voornamelijk veroorzaakt door het suikersegment, waar de hogere productiekosten in 2023 een negatief effect hebben op de verdiensten.

Maleisië werkt aan stabilisering suikerprijzen
De Maleisische minister van Binnenlandse handel en levensonderhoud, Datuk Armizan Mohd Ali, heeft aangekondigd dat de regering in het tweede kwartaal van dit jaar het mechanisme zal bepalen waarmee de suikeraanvoer en -prijs zal worden gestabiliseerd. Armizan merkt daarbij op dat er vorig jaar wereldwijd een tekort aan suikeraanbod was van 1 miljoen ton. Voorspellingen indiceren volgens de minister dat dit tekort dit jaar kan oplopen tot 5,4 miljoen ton. Verschillende factoren, waaronder het weer en geopolitieke invloeden, hebben de productie negatief beïnvloed. Daarom is het volgens Armizan van belang dat de overheid verschillende mechanismen overweegt, om ervoor te zorgen dat consumenten een redelijke prijs voor suiker blijven betalen. Maleisië importeert op dit moment 100% van zijn suikervoorraad uit landen als Brazilië, India en de Filipijnen, schrijft het suikerplatform ChiniMandi.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden