Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lagere oogstprognose Brazilië stuwt suikerprijs

3 April 2024 - Alex Jurvillier

Voor en tijdens het paasweekend stegen de suikerprijzen verder. De hogere prijs voor ruwe olie zou hierin een onderliggende factor kunnen zijn, evenals een lager verwachte suikerrietoogst in Brazilië. Thailand zal naar verwachting dit seizoen 82 miljoen ton suikerriet vermalen, in lijn met voorgaande jaren. In Brazilië wordt een lagere vermaling verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering in Amerika steeg afgelopen donderdag naar $496,48 en in Londen naar $652,50 per ton. ADM Investor Services rapporteert over stijgende prijzen van de Amerikaanse notering, doordat het suikeraandeel dat verwerkt wordt tot ethanol relatief hoog was. Regio's in het midden en zuiden van Brazilië zijn tegelijk relatief vroeg begonnen met oogsten en verwerken van suikerriet. Ondanks dat de Indiase productie later dit seizoen is verbeterd, zal het exportverbod waarschijnlijk toch tot volgend jaar worden gehandhaafd. Dit resulteerde in een stijgende suikerprijs in aanloop naar het paasweekend.

Afgelopen maandag, op 1 april, steeg de Amerikaanse notering verder naar $500,89 per ton. Gedurende het paasweekend werd de relatief gematigde stijging veroorzaakt door de verwachting omtrent een lagere suikerrietoogst dit seizoen en lagere opbrengsten in het midden en het zuiden van Brazilië, rapporteert ADM Investor Services. Dat drukt op de suikerproductie van het land, wat de prijs ondersteunde. Ook de gestegen prijs van ruwe olie zou verwerkers in deze regio's kunnen motiveren om dit seizoen het suikeraandeel dat wordt verwerkt tot ethanol te behouden, wat de suikerprijs verder deed stijgen.

Thaise suikerrietoogst gered door ongewone regenval
Door extreem droog weer werd eerder verwacht dat de Thaise suikerrietoogst het laagste zou zijn in een decennium, schrijft marktportaal Czapp. Door abnormaal veel regenval in september en oktober 2023 was de oogst beter dan verwacht. Dit jaar, seizoen 2023/24, wordt er waarschijnlijk 82 miljoen ton suikerriet vermalen. En dat is tegen verwachting in lijn met voorgaande jaren. Door hogere suikerprijzen wordt verwacht dat suikerriettelers meer ontvangen voor hun productie, waardoor zij hun plantages beter kunnen runnen. En dat moet ten goede komen aan de productie en zou kunnen betekenen dat volgend seizoen 2024/25 meer dan 100 miljoen ton suikerriet wordt vermalen, schrijft Czapp. Dat zou dan voor het eerst zijn in zes jaar.

Schaarse regenval teistert Braziliaanse suikerrietplantages
Czapp rapporteert dat in het eerste kwartaal dit jaar zo'n 60% minder regen is gevallen in het midden en zuiden van Brazilië dan normaliter in die periode. Hierdoor ontstaan zorgen omtrent de Braziliaanse suikerrietopbrengst komend seizoen. Ook consultant Datagro verwacht dat verwerkers in Brazilië in seizoen 2024/25 waarschijnlijk 9,8% minder suikerriet zullen vermalen, schrijft Sugaronline.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden