Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Strijd om slachtprijs runderen in volle gang

29 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De strijd om de slachtprijzen is in volle gang. Door controles in Groot-Brittannië staan de vleesonderdelenprijzen hier op het moment onder druk. Daardoor is de wens bij slachterijen ontstaan om de slachtprijzen te verlagen. Door krapte op de markt zien veehandelaren echter juist ruimte voor een lichte verhoging.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijs van runderen is de laatste drie weken licht gestegen. Tussen week 6 en 7 steeg de prijs van U-kwaliteit rundvlees van €4,53 tot €4,58. Sindsdien stagneert de prijs.

Op de rundvleesmarkt zijn op het moment wisselende verhalen te horen. De Nederlandse rundvleesmarkt staat er volgens ingewijden in de markt niet slecht voor. Slachterijen geven aan dat de vraag voor de tijd van het jaar verre van verkeerd is. Toch zijn de vleesprijzen op het moment aan de lage kant.

Britse controles zorgen voor reuring
Dat heeft vooral met het aanbod te maken. Volgens ingewijden in de markt ontstaan problemen nu Groot-Brittannië gestart is met het controleren van vlees uit de Europese Unie. Daarbij vanaf de rundvleesmarkt, net als de pluimveeproducenten, gewezen naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De begeleidingsbiljetten zouden nog altijd niet onder controle zijn, waardoor problemen ontstaan aan de grens.

De Britse overheidsorganisatie voor de landbouw heeft aangegeven dat tot en met april een overgangsperiode geldt. In principe worden transporten waarbij fouten worden gemaakt nog niet stilgezet of teruggestuurd, maar worden overtreders voorlopig nog doorgelaten. Ook krijgen ze begeleiding bij de procedures. 

Dit wordt in de markt erkend, maar toch blijken er her en der problemen te ontstaan. Volgens ingewijden in de markt doen Britse controleurs niet zo moeilijk over de importen van vers vlees. Daar staat echter tegenover dat ingevroren vlees streng wordt gecontroleerd en dat is met ingevroren producten altijd veel gedoe. Daarnaast geven enkele slachterijen aan dat ze het niet aandurven om vlees te exporteren met certificaten die niet in orde zijn. Gevolg hiervan is dat bedrijven het vlees, dat voor de Britse markt bestemd, was tegen 'dumpprijzen' op het vaste land afzetten. Daardoor is er volgens ingewijden in de markt druk ontstaan op de prijzen van alle onderdelen.  

Slachtprijs daalt niet mee
Terwijl de vleesprijzen onder druk staan, beweegt de slachterijnoteringen niet mee. Hoewel het slachtcijfer nog altijd licht boven het 5-jarig gemiddelde ligt, worden er fors minder runderen geslacht dan in het begin van het jaar. In week drie werden nog 12.867 runderen geslacht, maar inmiddels is dat cijfer gedaald tot 10.063. Daarnaast neemt het verschil tussen het vijfjarig gemiddelde en het actuele slachtcijfer sinds de periode af. Het krappe aanbod maakt dat slachterijen de markt lastig onder druk krijgen. 

Toch worden er pogingen gedaan om de prijzen te drukken, zo vertellen veehandelaren. Door de krapte heerst onder handelaren het gevoel dat de prijzen juist wat omhoog zouden kunnen. Slachterijen hebben een andere lezing. Onder hen is te horen dat de prijs juist wat omlaag moet, in het licht van de onderdelenprijzen. Het is duidelijk dat de strijd over de vleesprijs weer ouderwets in volle gang is. Welk kwartje de markt in het voorjaar opvalt, is nog lastig te zeggen.    

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden