Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Trendbreuk in inkomsten voedingsindustrie

29 Februari 2024 - Linda van Eekeres

Voor het eerst in bijna drie jaar tijd komt er minder geld binnen bij de voedingsmiddelenindustrie. De afzetprijzen van de bedrijfstak lagen in januari 1,7 % lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee stokt een langdurig opgaande trend, zo meldt het CBS.

In januari 2023 waren de afzetprijzen van de voedingsmiddelenindustrie op jaarbasis 20,2% gestegen. Vergeleken met december 2023 zijn de afzetprijzen met 0,4% gedaald. Voor de industrie als geheel was er een grotere daling van de afzetprijzen: met 3% vergeleken met januari 2023. Vergeleken met december was er nog wel een stijging in de afzetprijzen te zien van 0,7%. Voor de buitenlandse markt was de stijging 0,6%, op de binnenlandse markt stegen de prijzen met 0,9%.

De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van olie, legt het CBS uit. "In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent €72,50. Dat was ruim 7% minder dan een jaar eerder. In december 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie bijna €71, 8% minder dan een jaar eerder."

Producentenvertrouwen
Het CBS maakte ook de nieuwste cijfers over het producentenvertrouwen bekend. Over het algemeen zijn producenten in februari een fractie minder negatief dan in januari (van -4,4 naar -4,2). Voor voedings- en genotsmiddelen geldt dat echter niet. Daar daalt het producentenvertrouwen van -4,2 naar -6,5. Consumenten zijn in februari iets minder negatief dan in januari. Zowel het producenten- als consumentenvertrouwen ligt echter nog (ver) onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, aldus het CBS.

Omzet detailhandel food
Er zijn ook nieuwe CBS-cijfers over de omzet van de detailhandel. De omzet van non-food groeide in januari met 3,1% vergeleken met januari 2023, terwijl winkels in voedings-, en genotmiddelen 0,4% minder omzet boekten. Het verkoopvolume van detailhandel in voedingsmiddelen was 2,5% lager. De krimp komt voor rekening van supermarkten, die zetten in januari vergeleken met een jaar eerder 1% minder om. De omzet van speciaalzaken was 4,1% hoger.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden