Shutterstock

Analyse Energie

Aziatische LNG-vraag raakt Europese gasprijs niet

9 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Door een grotere LNG-vraag uit Azië leek de gasprijs even te stijgen. Al snel kwam er echter een correctie door een lager dan verwachte prijsstijging vanwege een groot aanbod. Daarnaast staat de elektriciteitsprijs weer op het niveau van voor de feestdagen.   

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Even leek de gasprijs door grotere vraag uit Azië te stijgen, maar inmiddels is het gros van de stijging door een groot wereldwijd LNG-aanbod weer tenietgedaan. Ondertussen kwam de elektriciteitsprijs uit de vakantiemodus en steeg weer naar het niveau van voor de feestdagen.

De gasprijs was deze week redelijk volatiel. Op dinsdag 2 januari stond de TTF op €30,57. Daarna steeg de gasprijs tot vrijdag 5 januari tot €34,55. Maandag 8 januari noteerde de gasprijs fors lager. Op die dag werd gas voor €31,80 verhandeld.

Even leek de gasprijs door grotere LNG-vraag van de Aziatische markt te stijgen. De Aziatische importen namen toe tot 26,61 miljoen ton in december. Met name de vraag uit China duwt de importen fors omhoog. De import steeg van 6,97 miljoen ton in november tot 8,22 miljoen ton in december. De grotere import uit China is precies het scenario waarvoor onder meer het internationaal energieagentschap al sinds het aanbreken van de Oekraïne-oorlog waarschuwt. Door de grotere Europese afhankelijkheid van LNG zou een grotere vraag uit Azië volgens de organisatie kunnen leiden tot forse prijsstijgingen. Snel maakte de gasprijs weer een correctie naar beneden. Door een fors hoger aanbod staan de prijzen echter nog altijd op een laag niveau.   

Met name de LNG-export van de Verenigde Staten groeide sterk, en dat is goed nieuws voor Europa. Hoewel er een verschuiving richting de Aziatische markt plaatsvond, voerde de Verenigde Staten het overgrote deel van hun gas uit naar de Europese markt. In december exporteerden de Verenigde Staten maar liefst 61% van hun LNG naar Europa, ofwel 5,43 miljoen ton. Ondanks hogere Aziatische prijzen bleef de export naar de grootste concurrent, de Aziatische markt, op 26,6% of 2,29 miljoen ton steken. Door de grotere Europese vraag steeg de export van de Verenigde Staten met 14,7% vergeleken met 2022. Daardoor is de Verenigde Staten gegroeid tot de grootste LNG-exporteur ter wereld. Vorig jaar exporteerden Australië en Qatar nog meer LNG dan de Verenigde Staten.

Daarnaast zorgde gunstig weer ook vorige week voor een lagere gasprijs. Dat het weer vorige week nog aan de zachte kant was, is terug te zien in de status van de gasreserves. De vulgraad daalde met slechts 2% tot 80%. Dit is het gevolg van een daling van de vraag van 35% ten opzichte van de periode van voor de oorlog in Oekraïne. Daarmee loopt het verschil tussen de targets van de Nederlandse Gas Unie en de vulgraad op van 5 tot 6%-punt.

Elektriciteitsmarkt terug van vakantie
De elektriciteitsmarkt kwam vorige week weer een beetje uit de vakantiemodus maar noteerde nog steeds relatief laag. Op woensdag 3 januari was elektriciteit het goedkoopst met €51,43. Daarna steeg de prijs tot €99,59 op maandag 8 januari. 

Dat de prijs is gestegen, is het gevolg van een grotere industriële vraag, omdat steeds meer mensen terugkwamen van hun kerstvakantie. Vergeleken met de periode voor de kerstvakantie was de stroomprijs nog aan de lage krant. Maandag stond de notering echter weer rond de €100 per megawattuur, een niveau dat past bij het hoge rendement uit hernieuwbare bronnen dat we vorige week zagen. Wederom zorgde met name de stevige windkracht voor een lagere stroomprijs. Maar liefst 45,6% van de Nederlandse elektriciteit werd door windturbines opgewekt. Tel daar nog 3% aan zonnestroom bovenop en je komt op 48,6% vrijwel gratis energie. In totaal kwam het aandeel van gas in de stroomvraag op 35,9%.

Nu 2023 over is, is het een goed moment om de balans ten aanzien van hernieuwbare energie op te maken. Daarbij is een flinke toename van het aandeel van hernieuwbare elektriciteit te zien. In totaal wordt 50% van de Nederlandse elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt. Van het totale energieverbruik (waarin ook bijvoorbeeld industrie en transport en verwarming van woningen worden opgenomen) was 17% hernieuwbaar. Wel is het van belang dat in de cijfers ook biomassa wordt opgenomen, zo geeft Martien Visser van de Nederlandse Gas Unie op X (voorheen Twitter) aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden