robert coolen / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Blijft eierprijs ook in het nieuwe jaar stijgen?

28 December 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is ook na kerst weer verder gestegen. Hoge vraag en een krap aanbod zorgen in Nederland nog altijd voor hoge prijzen. Al liggen de prijzen in Duitsland nog altijd hoger.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks het aflopen van de kerstvraag is de eierprijs flink gestegen. In week 50 werden eieren voor €13,25 per 100 stuks (categorie M, bruin) verhandeld. Richting de kerstweek 51 zette de prijs van eieren nog een stap van 10 cent naar boven. In week 52 kwam daar nog 5 cent bovenop. Het resultaat is een eiernotering van €13,40.  

Hoge vraag en een laag aanbod tekent de markt. Met name de vraag naar tafeleieren is op het moment hoger dan gebruikelijk in deze periode van het jaar, al past een toename van de eierprijs in week 52 nog wel in het seizoenspatroon. De vraag is vooral of de krapte op de markt in het nieuwe jaar afneemt. Meestal zakt de prijs van eieren in januari en februari licht, omdat de vraag naar zoetwaren in het nieuwe jaar wat afneemt.

Door de krapte op de markt steeg de prijs begin 2023 echter door tot recordhoogte van €16,40 per 100 eieren. De belangrijkste vraag die nu boven de markt hangt, is dan ook of de daling die samenhangt met het seizoenspatroon van voor de oorlog Oekraïne terugkeert. Door de krapte op de markt is niet uit te sluiten dat de eierprijzen tot en met Pasen aan een opmars bezig blijven. Al heerst daarbij voor inkopers wel de troost dat de prijzen lager zijn dan vorig jaar. In week 52 van 2022 noteerde de eierprijs €15,10. Al zitten we nog altijd dichter tegen het niveau van eind 2022 dan bij de vooroorlogse prijzen. In 2021 werden 100 eieren voor €8 per 100 stuks verhandeld en een jaar eerder was de prijs van de AG Index €7,80.

Duitse prijs fors hoger
In Duitsland liggen de prijzen wederom een stapje hoger. Daar zijn de prijzen opgelopen tot €14,80. De notering komt langzaam maar zeker dicht in de buurt van de recordprijs van €16,50 per 100 eieren van maart 2023. In de toelichting van de Wesser-Ems notering van 2023 is te lezen dat pakstations de eieren die binnenkomen direct kwijtraken. Eieren op de spotmarkt worden op het moment vrijwel direct geleverd.

Ondanks de hogere prijzen is de vraag groter dan verwacht. Met name de vraag naar tafeleieren loopt goed. Toelevering naar supermarkten verloopt in de meeste gevallen nog zonder al te veel problemen, al ontstaan er volgens Duitse landbouwmedia soms wel gaten in het schap. Hoewel de grootschalige tekorten met kerst waar sommigen voor vreesden vooralsnog uitbleven, wordt er wild gespeculeerd over een verdere toename van de tekorten. Met name als de vogelgriep doorzet zouden er wel eens gaten in de toelevering kunnen ontstaan, zo is te lezen in verschillende vakmedia.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden