Shutterstock

Analyse grondstoffen

Cacaoproductie Ivoorkust (nog) lager dan verwacht

20 December 2023 - Jesse Torringa

De situatie op de cacaomarkt is richting het einde van 2024 niet verbeterd. De cacaoproductie in het belangrijke productieland Ivoorkust wordt verder omlaag geschroefd, als gevolg van de overvloedige regenval. De cacaoprijs op de termijnmarkt is wel wat gedaald.

De zorgen over de lagere aanvoer van cacao blijven de markt regeren. In een nieuwe oogstraming wordt de cacaoproductie van Ivoorkust voor het huidige seizoen 2023/24 opnieuw verlaagd van 1,8 miljoen ton in september naar 1,75 miljoen ton afgelopen week, als gevolg van virusziekte maar ook schimmels. De overvloedige neerslag neemt de zwarte peulenziekte met mee. Dat meldt de cacao-industrie van het West-Afrikaanse land. Vorig jaar werd nog een productie bereikt van 2,3 miljoen ton.

Structurele daling dreigt
Het oogstmoment in Ivoorkust wordt opgesplitst in twee delen waarvan de oogst van oktober tot maart de grootste productie bereikt van 1,3 miljoen ton. Van april tot september wordt de oogst op 450.000 ton geschat. Mogelijk valt de productie nog lager uit door de huidige omstandigheden, zo meldt persbureau Reuters. Daarnaast zal het virus dat de cacaoplantages treft zorgen voor een structurele daling van de cacaoproductie in Ivoorkust, mits er geen sterke groei komt in het aantal nieuwe plantages.

De cijfers van cacaoaanvoer naar de havens van Ivoorkust, dat samen met Ghana goed is voor ongeveer 60% van de totale cacaoproductie van de wereld, blijft ondermaats. In de oogstperiode van september tot 17 december is 671.644 ton cacao vervoerd volgens de gegevens van de regering. Dat is 33% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

In Ghana heeft het bestuur van de Ghanese cacaovereniging Cocobod weer een lening voor het nieuwe seizoen afgesloten bij de banken. De jaarlijkse lening wordt gebruikt om de aankoop van bonen van boeren te financieren. Door de economische crisis in het land heeft het langer geduurd dan normaal, meldt persbureau Reuters. Zonder lening is het niet mogelijk om alle boeren te betalen.

Op de termijnmarkt heeft het cacaocontract de laatste dagen wat ingeleverd vergeleken met een week eerder, toen het hoogste punt in 46 jaar werd bereikt. Afgelopen handelssessie is echter de weg naar boven weer ingezet. Woensdagochtend (20 december) noteert het contract $4.301 per ton cacao.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Foodbusiness. Hij houdt zich bezig met verschillende grondstofmarkten waaronder granen en suiker. In zijn vrije tijd sport hij veel en is voeding een belangrijk aspect.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden