StudioPortoSabbia / Shutterstock.com

Nieuws Financieel

Prijsonderhandelingen op het scherpst van de snede

1 December 2023 - Linda van Eekeres

De prijsonderhandelingen tussen voedingsproducenten en supermarkten zijn inmiddels in volle gang en de gesprekken verlopen zoals verwacht op het scherpst van de snede, schrijven economen van de Rabobank in de jongste Inflatiemonitor. Tot lagere consumentenprijzen leidt dat volgens de bank echter niet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Inkopers zullen de producenten wijzen op de verwachting dat wereldmarktprijzen voor de belangrijkste landbouwgrondstoffen gaan dalen. Fabrikanten zullen daar tegenin brengen dat nog niet alle kostenstijgingen van de afgelopen dertig maanden zijn verrekend in hun producentenprijzen en dat met name de personeelskosten nog steeds oplopen."

Wanneer supermarkten scherpe prijzen weten uit te onderhandelen, is dat geen garantie dat de prijzen in de schappen naar beneden gaan. "Supermarktorganisaties moeten namelijk nog de nodige margedruk repareren", aldus de Inflatiemonitor. Voor 2024 verwacht de Rabobank een gemiddelde prijsstijging voor boodschappen van 1% tot 2%.
 

Gebaseerd op schapprijzen (zonder aanbiedingen) in een beperkt aantal full-sevice supermarkten. Bron: Inflatiemonitor/RaboResearch

Inflatie komt in rustiger vaarwater
Gisteren (30 november) publiceerde het CBS het inflatiecijfer over november van 1,4%. Dit is echter volgens de nieuwe (betere) rekenmethode van het CBS voor energieprijzen, waarbij de oude reeks waarmee vergeleken wordt niet herberekend is. De Rabobank heeft dit wel gedaan en komt dan uit op een inflatie in november van 2,9%, een behoorlijke daling vergeleken met de alternatieve berekening over oktober van 6,4%.

De bank verwacht dat de inflatie over het hele jaar 2023 volgens de CBS-cijfers uitkomt op 4,1% en volgens de alternatieve berekening op 9,3%. Over heel 2024 verwacht de economen een inflatie van 2,3% volgens het CBS en volgens de eigen herberekening van 1,9%. Het CBS is juni van dit jaar begonnen met de nieuwe rekenmethode, dus in juni 2024 loopt het verschil eruit.

Voedselprijsinflatie daalt komende maanden hard
De bank verwacht dat de voedselprijsinflatie de komende maanden hard daalt en voor 2024 uitkomt op gemiddeld 1,2%, tegenover 11,2% dit jaar. De kerninflatie (zonder energie en voedsel) daalt volgens de Rabobank ook harder dan verwacht, maar blijft in de eerste helft van 2024 nog boven 3% op jaarbasis.

"Alles overziend komt de inflatie komende periode in onze optiek in rustiger vaarwater terecht", schrijven de economen. "De hoge loongroei zorgt weliswaar voor opwaartse druk op de inflatie, maar hier staan hogere rentes en een sterker dan verwachte afkoeling van de Nederlandse economie tegenover."

De personeelskosten voor bedrijven lopen nog steeds op. De lonen zullen naar verwachting van de economen in 2024 gemiddeld 6,3% hoger liggen dan dit jaar. Dat zorg in combinatie met de afnemende inflatie voor meer koopkracht van huishoudens. "Doordat de economie de afgelopen kwartalen echter flink is afgekoeld en ook komend jaar naar verwachting niet snel zal aantrekken, blijft prijsdruk vanuit de vraagkant zeer beperkt." 

Onzekere factoren
De economen wijzen erop dat er ook ontwikkelingen kunnen zijn die de inflatie weer kunnen aanjagen. "Bijvoorbeeld in het geval van een zeer koude Europese winter of bij een verdere escalatie van het conflict tussen Hamas en Israël naar andere landen in het Midden-Oosten."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden