Henry C Jorgenson / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Chinese verkoop Smithfield niet zonder risico

27 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

Het lijkt er sterk op dat Smithfield, het grootste varkensslachterij van de Verenigde Staten, door zijn Chinese moederbedrijf WH Group naar de beurs wordt gebracht. In The Wall Street Journal wordt gemeld dat het Chinese bedrijf de voorbereiding op de publieke notering met de bank bespreekt. De verwachting is dat Smithfield mogelijk vanaf begin volgend jaar al publiek verhandeld wordt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt erop dat de zwakke resultaten van het bedrijf in China de voornaamste aanleiding zijn voor de beursgang. De Chinese divisie kreeg in de laatste maanden stevige klappen. In 2018 werd de waarde van het bedrijf nog op $18 miljard geschat, maar op het moment ligt de waarde volgens analisten rond de $7 miljard. Vooral lage Chinese varkensvleesprijzen lijken het bedrijf fataal te worden. Medio juli daalde de Chinese varkensvleesprijs van een recordhoogte van 27,66 yuan (€3,59 bij de huidige wisselkoers) tot 14,19 yuan (€1,83). Door een campagne van de Chinese overheid om de strategische reserves aan te vullen steeg de prijs in augustus weer tot 17,21 yuan (€2,22), maar volgens de laatste berichtgeving is de prijs gedaald tot 15,54 yuan (€2,01).

De Chinese markt is van oudsher vaker wispelturig. Met de Amerikaanse overname leek het bedrijf wat zekerheid in te kopen. Daarnaast hoopte WH Group met de overname van het Amerikaanse bedrijf in 2013 een begin te maken van een groot internationaal bedrijf. De aankoop van Smithfield, toen de grootste aankoop van een Amerikaans bedrijf door een Chinese partij, leek een goed begin. Gemiddeld gezien slacht het bedrijf 30 miljoen varkens per jaar (ongeveer twee keer zoveel varkens als in Nederland geslacht worden).

Met de overname verhoogde WH de jaarlijkse afzet van $13 miljard naar $18 miljard. Bij het bedrijf zijn wereldwijd 104.000 mensen in dienst, waarvan 40.000 in de Verenigde Staten. De overname was voor het Chinese bedrijf veel meer dan een hedge of een internationale uitbreidingskans. WH gaf in die tijd aan dat de technologie en de expertise van Smithfield in China toe te willen passen. Zo liep Smithfield in die jaren voorop op het gebied van gentechnologie. 

Kip met de gouden eieren
Naast de moeizame Chinese markt, lijken ook de moeizame resultaten van de Amerikaanse varkensvleesmarkt mee te spelen in de keuze om het bedrijf naar de Amerikaanse beurs te brengen. Door een groot slachtaanbod staan de Amerikaanse varkensvleesprijzen al maanden onder druk. Uit recente cijfers van de USDA blijkt dat in de Verenigde Staten 9,6 miljoen varkens werden geslacht, zo'n 3,2% meer dan het jaar ervoor. Met een prijs van $73,92 per CWT (€1,55 per kilo), lag de slachtprijs zo'n 12% lager dan in juli 2022. Daarmee lijkt de strategie om de risico's van de Chinese markt te ondervangen op de Amerikaanse markt zich tegen het bedrijf te keren. De zwakke resultaten van de Amerikaanse varkensvleesmarkt zijn niet aan het bedrijf voorbijgegaan. In augustus besloot het Amerikaanse bedrijf 35 varkensbedrijven te sluiten en 92 medewerkers te ontslaan.  

Toch is de verkoop van de aandelen niet zonder risico voor de Chinese onderneming. De activiteiten in de Verenigde Staten en Mexico zijn goed voor 56% van de WH's omzet, terwijl de Chinese tak ongeveer 34% van de omzet binnenbrengt. Mocht het bedrijf te veel aandelen verkopen, dan is het niet uit te sluiten dat WH Group de kip met de gouden eieren slacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden