Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Voedingsmiddelenindustrie voert productie op

10 Oktober 2023 - Linda van Eekeres

De productie van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is in augustus van dit jaar gestegen met 1,3% ten opzichte van dezelfde maand in 2023. Daarmee was de foodbusiness tegendraads, want de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in zijn geheel kromp in augustus met 8%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Vanaf januari 2023 is er op jaarbasis een krimp van de gemiddelde productie te zien in de industrie. In augustus noteerde de machine-industrie de grootste productiedaling vergeleken met augustus 2022: een min van -18,6%, terwijl de reparatie en installatie van machines de grootste toename van productie kende (+17,7%). Van juli op augustus daalde de gemiddelde productie met 0,7%. De productie fluctueert doorgaans. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op, aldus het CBS. "In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen."

Consumentenbestedingen
Het CBS heeft ook cijfers over de consumentenbestedingen gepubliceerd. De consumptie van huishoudens groeide met 0,5%. Aan voedings- en genotmiddelen besteedden huishoudens in augustus 3,7% minder (voor prijsveranderingen gecorrigeerd) dan in augustus 2022. Vorige week meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in augustus 2,1% kleiner was dan een jaar eerder. Het volume van non-foodwinkels lag 2,5% en van foodwinkels met 3,2% lager.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden