Paolo Bona / Shutterstock.com

Nieuws Ondernemen

Franse overheid uit kritiek op Unilever en Nestlé

1 September 2023 - Max van der Heijden

De Franse regering heeft een deal bereikt om de prijzen van zo'n 5000 voedselproducten te bevriezen of verlagen, maar in de ogen van de minister van Financiën Bruno Le Maire kan er meer worden gedaan. De grote foodconcerns krijgen ervan langs. 

Daarbij wees hij naar Nestlé, PepsiCo en Unilever als bedrijven die zich niet aan de regels houden. Zijn ministerie heeft toezeggingen ontvangen van 75 grote winkeliers en fabrikanten die beloofd hebben de prijzen van 5000 dagelijkse producten niet te verlagen.

De prijzen worden met 5, 10 of 15% verlaagd afhankelijk van de productcategorie. Ook is overeengekomen om de jaarlijkse prijsonderhandelingen naar voren te halen. Deze vinden nu plaats van september tot half oktober waardoor de prijsverlagingen vanaf januari in de winkels zichtbaar moeten zijn. Normaliter beginnen de onderhandelingen dan pas. 

Dalende prijzen
Volgens Le Maire is de prijs van olie, pasta en pluimveevlees al gedaald en hij prees pastamaker Barilla voor hun prijsverlagingen, maar bekritiseerde andere bedrijven die minder hun best deden. Deze bedrijven de eerder genoemde Nestlé, Unilever en PepsiCo doen volgens Le Maire al iets maar zouden in zijn ogen meer kunnen doen. 

Het is niet de eerste keer dat Le Maire een prijsverlaging aankondigt. Ook in juni werd een deal met 75 retailers en leveranciers aangekondigd, maar later werd duidelijk dat minder dan de helft zich aan het akkoord hield. 
 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden