Jacqueline van Kerkhof / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijven

Wereldwijde Food & Agri-portfolio Rabobank groeit

10 Augustus 2023 - Linda van Eekeres

De wereldwijde Food & Agri-portefeuille van de Rabobank is over de eerste helft van dit jaar gegroeid met 1% naar €114,7 miljard. In Nederland staat daarvan €40,4 miljard uit, €1,2 miljard meer dan in de eerste helft van 2021. De Rabobank heeft over de eerste helft van dit jaar een fors hogere winst geboekt dan over dezelfde periode vorig jaar. 

Was de nettowinst over de eerste helft van 2022 €1.276 miljoen, over de eerste helft van 2023 is dat €2.528 miljoen, maakt de bank bekend in een persbericht. Stijgende rentes en beperkte kredietvoorzieningen hadden een positieve invloed op de resultaten.

De inkomsten stegen met 36%, vooral door een sterke groei van de rente-inkomsten. Eerder bleek ook al dat ING en ABN Amro een fors hogere winst hadden geboekt dankzij de renteverhogingen.

De kosten waren ook hoger voor de bank dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt vooral door vooral vanwege toenemende kosten voor bestrijding van financieel-economische criminaliteit (zoals witwassen en terrorismefinanciering), investeringen in IT-infrastructuur, en CAO-verhogingen. De bank verwacht dat inflatie ook de komende jaren druk zal blijven uitoefenen.

De totale omvang van Rabobanks kredietportefeuille nam met €1 miljard toe naar €433,1 miljard en bleef daarmee nagenoeg gelijk, aldus de bank. De bank heeft haar positie als marktleider in de Nederlandse hypothekenmarkt herwonnen met een marktaandeel van nieuwe hypotheken van 19,4%. Ondanks de afkoeling op de huizenmarkt steeg de hypotheekportefeuille met €0,6 miljard naar €193,6 miljard, aldus de bank.

€1 miljard voor verduurzamen mkb en mid-cap
Begin dit jaar heeft de Rabobank 'door de samenwerking met de Europese investeringsbank te versterken' meer dan €1 miljard beschikbaar kunnen stellen voor nieuwe leningen met voordelige voorwaarden om mkb- en mid-cap-bedrijven te helpen verduurzamen. Ook maakt de bank €3 miljard beschikbaar voor boeren die willen verduurzamen met leningen tegen gunstige voorwaarden en/of met langere aflossingsvrije perioden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Rabo-topman: Voeding in winkel is te goedkoop

FB TV Alex Datema

Rabobank jaagt discussie over 'true value' aan

FB TV Daniëlle Duijndam

Krappere melkproductie in wereld stuwt zuivelprijzen

Nieuws Financieel

'Na krimp Q1 lichte groei economie 2023 en 2024'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden