Shutterstock

Analyse Grondstoffen

China en Australië lijmen eerste barsten in relatie

8 Augustus 2023 - Max van der Heijden

Jarenlang kenden Australië en China een vruchtbare handelsrelatie. Totdat China op een dag zware importheffingen invoerde op alle gerst uit Australië. Nu trekt het land de heffingen na drie jaar in.

Een uitgebreide verklaring werd niet gegeven voor het besluit dat weleens verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. Ooit kwam tot 70% van alle Chinese gerstimport uit Australië. Totdat China besloot om een importheffing van 80,5% in te voeren op al het gerst uit Australië. Na 2020 koos China ervoor om gerst te importeren uit Frankrijk, Canada en Argentinië. Australië richtte zich tot andere markten, waaronder Saoedi-Arabië. 

De importheffingen op gerst waren destijds een signaal van de alsmaar verslechterende relatie tussen beide landen die vlak daarvoor onder druk kwam te staan doordat Australië opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de corona-uitbraak in China. Dat was voor China reden om de rundvleesimport van twaalf Australische bedrijven te verbieden. Samen waren zij verantwoordelijk voor circa 35% van de Australische rundvleesexport naar China. Een week later volgde de importheffing op Australische gerst van 80,5%. Reden hiervoor was een jarenlang onderzoek naar dumping en staatssteun. Een week eerder had China de gerstimport uit de Verenigde Staten hervat.

In november 2020 legde China anti-dumpingsheffingen op op wijn uit Australië. De heffingen variëren van 107,1% tot 212,1%. Door de spanningen daalde de Chinese import van Australische kool, gerst, katoen, kreeft en hout. 

Nieuwe regering
Nu lijkt de relatie eindelijk te verbeteren. Dat komt mogelijk doordat Australië sinds vorig jaar een nieuwe regering heeft. Daarmee is er voor beide landen sprake van een nieuwe stap in de relatie.  Momenteel wordt de Chinese gerstprijs bepaald door de prijs van gerst in Frankrijk te nemen en hierbij de transportkosten op te tellen, meldt Bloomberg. De terugkeer van Australië op die markt kan voor heel wat opschudding zorgen, al is het alleen al door de goedkopere transportkosten. 

Dat betekent niet dat Australische gerstexporteurs meteen hun kans grijpen. Sinds 2020 hebben zij nieuwe handelspartijen gevonden en verschepen ze meer naar landen als Saoedi-Arabië, Japan, Vietnam, Koeweit en Mexico. Bovendien zijn veel gersttelers overgestapt naar tarwe. Nu de Chinese markt heropent is dat voor hen reden om hun plannen aan te passen, maar ze zullen geleerd hebben van het verleden en niet langer alles laten afhangen van één partij.

Wijn
De volgende stap is het opheffen van de heffingen op Australische wijn, verwachti de Australische regering. ''We willen dat alle barrières, die momenteel onze handelsrelatie met China belemmeren verwijderd worden'', aldus de Australische minister van Handel Don Farrell tegen televisiezender CNBC. Hij denkt dat een China op korte termijn een besluit gaat nemen over de importtarieven op wijn. 

Australië heeft een klacht liggen bij de Wereldhandelsorganisatie en verwacht dat die snel tot resultaat zal leiden. Maar gerst is het niet hetzelfde als wijn. En waar graan van kritisch belang is voor China, dat graag voldoende voorraden garandeert, is wijn minder van belang. In een interview met de South China Morning Post zegt Rabobank-analist Dennis Voznesenski dat de reden voor het opheffen van de gersttarieven van belang is. Als die reden politiek is, dan is de kans volgens hem groter dat ook de importtarieven op wijn gaan verdwijnen.

Resultaat
De vraag is of China het beoogde doel heeft behaald met de importheffingen. Die leken als straf te dienen voor de Australische oproep om onderzoek te doen naar de oorsprong van het coronavirus en later om de relatie tussen Australië en de VS onder druk te zetten. Opvallend was dat China de import van ijzererts en vloeibar gas onaangetast liet. Zo'n 70% van het ijzererts dat China importeert komt uit Australië en 33% van de lng komt uit het land. 

China koos ervoor om onder meer de import van gerst en steenkool aan banden te leggen. Grondstoffen die het land makkelijk uit andere landen kan halen. Het steenkoolverbod is al een aantal maanden geleden opgeheven en in juli lag de Chinese import van Australisch steenkool met 6,4 miljoen ton, zo'n 27% onder het niveau van juli 2020. In die periode stegen de prijzen van steenkool in de regio. 

Ook de exportwaarde van gerst steeg in de jaren na de invoer van de Chinese importtarieven. Daarmee lijkt het erop dat het opheffen van de tarieven voor beide landen goed uitpakt. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Analyse Grondstoffen

Gerstproductie hoger ingeschat, markt blijft krap

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden