Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen komt na jaar tot stilstand

8 Mei 2023 - Linda van Eekeres

De wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) constateert in haar Food Price Index over april een minieme stijging van de mondiale voedselprijzen. Deze wordt vooral veroorzaakt doordat suiker fors duurder is geworden. Ook vleesprijzen laten een stijgende trend zien. De prijzen van granen, zuivel en plantaardige oliën daalden wel. 

De FAO Food Price Index stond in april op 127,2 punten. Dat is 0,6% hoger dan in maart. Vergeleken met april 2022 is het een daling van 19,7%. Tot april daalden de voedselprijzen twaalf maanden op rij.

Hoogste suikerprijs in ruim 11 jaar
Suiker is hier de grote boosdoener. De suikerprijsindex van de FAO steeg voor de derde achtereenvolgende maand. In maart was de prijsstijging 17,6% en de suikerprijs bereikte het hoogste niveau sinds oktober 2011. De prijsstijging van suiker wordt vooral veroorzaakt door zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid, doordat de productie in zowel India, China, Thailand als de Europese Unie tegenvalt. In Brazilië zijn de verwachtingen positief, maar daar is de oogst verlaat door bovengemiddelde regenval. Ook steunen een hoge koers van de real tegenover de dollar en hoge olieprijzen de suikerprijs.

Vooral varkensvlees duurder
De vleesindex steeg in april 1,3% ten opzichte van maart. Dat is 6,1% lager dan april vorig jaar. Met name varkensvlees steeg in prijs, onder meer doordat Aziatische landen meer importeerden. Pluimveevleesprijzen veerden op na negen maanden aan dalingen. Ook hier wordt de importbehoefte van Azië genoemd. Daarnaast is de aanvoer beperkt door vogelgriep. Rundvlees steeg tevens in prijs, vooral door een afname aan slachtrijp vee in de VS. De prijs van schapenvlees bleef stabiel.

Tarweprijs laagst sinds juli 2021
De andere categorieën van de FAO lieten juist een prijsdaling zien. Graan en zuivel daalden beiden 1,7% in prijs en de prijs van plantaardige oliën nam met 1,3% af. De graanindex zakte in de afgelopen maand 1,7% en op jaarbasis 19,8%. Tarwe kostte 2,3% minder en bereikte daarmee het laagste punt sinds juli 2021. Maïs daalde in een maand tijd met 3,2% in prijs, deels doordat er een recordproductie in Brazilië wordt verwacht. Gerst en sorghum werden respectievelijk 4,3% en 0,3% goedkoper, door weinig vraag en vanwege een overloopeffect van de zwakkere granenmarkten in het algemeen. Van alle granen steeg alleen rijst in prijs. Ook dat komt door toenemende vraag uit Azië. 

Melkpoeder voor tiende maand op rij goedkoper
Zuivel werd ook 1,7% goedkoper in een maand tijd en 15,1% vergeleken met april 2022. Melkpoederprijzen namen voor de tiende opeenvolgende maand af. Meer vraag uit China en de seizoensmatige productieafname in Nieuw-Zeeland voorkwamen een scherpere prijsdaling van volle melkpoeder. Toegenomen aanvoer vanuit West-Europa gaf druk op de magere melkpoederprijzen. Kaasprijzen daalden ook doordat er in West-Europa seizoensmatig veel beschikbaar was voor export. Boterprijzen bleven stabiel. 

Palmolie stabiel in prijs
Plantaardige olie werd voor de vijfde maand op rij goedkoper (-1,3%). Palmolieprijzen bleven stabiel, maar soja-, raapzaad- en zonnebloemolie daalden in prijs. Voor soja wordt in Brazilië een recordoogst verwacht, die opweegt tegen de lagere vooruitzichten in Argentinië. Voor raapzaad- en zonnebloemolie zijn de hoeveelheden die beschikbaar zijn voor export groot, wat de prijs drukt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden