Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs daalt, maar kosten LNG-inkoop zwakke plek

12 April 2023 - Matthijs Bremer

Even leek de gasprijs vorige week flink hoger uit te komen, maar inmiddels lijkt die angst bezworen. De gasprijs is namelijk verder gedaald. De hoge vulgraad zorgt voor stabiliteit op de gasmarkt, al blijkt die vulgraad een zwakke plek te hebben. Daarnaast waarschuwen analisten voor de hoge kosten van de Europese LNG-inkoop.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week weer verder gedaald. Op woensdag 5 april stond de gasprijs op €44,58. Op dinsdag 11 april noteerde de gasprijs ongeveer €1,50 lager. Op dat moment stond noteerde de TTF op een stand van €31,10.

Daarmee lijkt een gasprijs van boven de €50 voorlopig afgewend. Op maandag 3 april werd gas zonder duidelijke aanwijsbare reden voor €51,37 verhandeld. Nog geen vier dagen eerder lag de gasprijs bijna 18% lager. Even leefde de vrees dat de gasprijs een blijvend hoger punt had bereikt, maar inmiddels is het duidelijk dat deze voorspelling uitblijft. Drie dagen na de piek was de hele stijging weer teniet gedaan.

Dat de gasprijs zo snel weer terugveerde lijkt het gevolg van de hoge vulgraden. De Europese gasreserves zijn op het moment voor ongeveer 55,6% gevuld. Cruciaal is dat de reserves van grootverbruiker Duitsland nog alijd voor 64% gevuld zijn. Dit lijkt min of meer het definitieve dieptepunt van het jaar, aangezien de lente voor de deur staat en het verwarmingsseizoen zo goed als over is.

Toch lijkt er een zwakke plek in de Europese gasopslag te bestaan en dat zijn de gasreserves van Frankrijk. De vulgraad in dat land bedraagt 28% en bijvullen blijkt een flinke uitdaging. De protesten tegen de pensioenhervorming duren nog altijd voort, waardoor LNG-tankers moeten omvaren naar onder meer Nederland en Spanje. Dat lijkt goed nieuws voor de markten die meer LNG kunnen importeren, maar door het Europese handelssysteem is het voordeel van dat deze landen ervaren beperkt. Europees gas wordt namelijk aan de hoogste bieder binnen de EU verhandeld. Een lagere Franse vulgraad zou daarom vooral voor een hogere Europese gasprijs kunnen zorgen. Daarnaast beperken slechtgevulde Franse gasreserves de groei van de hoge Europese vulgraad. 

Mogelijk onvoldoende langetermijncontracten LNG
Daarnaast blijven analisten waarschuwen voor de risico's rondom aanstaande winter. Zo kan groeiende Chinese vraag het voor Europese landen moeilijker maken om aan voldoende LNG te komen en zouden de gasvoorraden bij een koude winter zelfs bij een vulgraad van 90% onvoldoende kunnen blijken.

In een recente analyse kwam Reuters daarnaast tot de conclusie dat het Europese LNG-beleid ervoor zorgt dat Europeanen meer voor hun gas afrekenen. De nieuwsdienst komt tot de conclusie dat Europese landen onvoldoende progressie hebben geboekt bij het afsluiten van langlopende LNG-contracten. Europa kan in ieder geval niet de Russische gasleveringen van voor de oorlog met gegarandeerde leveringen van LNG vervangen.

Deze winter is gelukt om voldoende gas in te kopen. Dit succes komt volgens Reuters echter wel met een prijs. Want Europa zag zich gedwongen om al zijn vloeibare gas op de spotmarkt in te kopen en daar hangt een stevig prijskaartje aan. Gas op de spotmarkt is namelijk veel duurder dan gecontracteerd gas. Vorig jaar kocht Europa 33% van zijn LNG op de sportmarkt in. In 2021 was dat nog slechts 13%. Analisten verwachten dat Europa dit jaar wel eens de helft van al zijn LNG op de internationale spotmarkt in zou kunnen kopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden