Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Voedselprijzen dalen, behalve van suiker en vlees

7 April 2023 - Linda van Eekeres

De Food Price Index van wereldvoedselorganisatie FAO is in maart opnieuw gedaald. Het is de twaalfde maand op rij dat de gemiddelde voedselprijzen dalen. De graanprijzen daalden in maart het hardst vergeleken met een maand eerder. Van de granen was tarwe de grootste daler. Plantaardige olie werd over het algemeen goedkoper, terwijl de prijs van palmolie na drie maanden van daling juist weer opveerde. Alleen vlees en suiker werden duurder.

In maart stond de Food Price Index op 126,9, dat is een daling van 1,2% vergeleken met februari. Op jaarbasis zijn de wereldwijde voedselprijzen 20,5% gedaald. De graanprijzen daalden met 5,6% het meest ten opzichte van februari. De tarweprijs daalde het hardst, met 7,1%. Volgens de FAO komt dat doordat de wereldwijde voorraden ruim zijn en er sterke concurrentie heerst tussen exporteurs. Ook de verlenging van de graandeal, waardoor Oekraïne graan kan blijven exporteren vanuit de Zwarte Zeehavens in het land, speelt een rol.

Granenmarkt
De afgelopen maand is de prognose voor de Australische productie van granen naar boven bijgesteld en de FAO noemt tevens de oogstomstandigheden in de Europese Unie die deze maand zijn verbeterd. Rusland zorgt ook voor neerwaartse prijsdruk op de graanmarkt door een groot aanbod tegen competitieve prijzen. Maïs werd ook goedkoper (-4,6%). Dit komt vooral door de seizoensgebonden beschikbaarheid in Zuid-Amerika en een verwachte recordproductie in Brazilië. Ook hier speelt de graandeal mee volgens de FAO. Onder invloed van de daling op de tarwe- en maïsmarkten daalt ook de gerst- en sorghumprijs, met respectievelijk 6,7% en 5,7%. De internationale rijstprijzen daalden in maart met 3,2% vanwege oogsten die aan de gang of aanstaande zijn in belangrijke rijstexportlanden, zoals India, Vietnam en Thailand.

Olie bijna helft goedkoper dan jaar geleden
Plantaardige oliën waren 3% goedkoper in maart dan in februari. Dat is 47,7% lager vergeleken met een jaar geleden. De daling is te danken aan lagere soja-, raapzaad- en zonnebloemolienoteringen. De palmolieprijs ging - nadat deze drie maanden op rij was gedaald - juist weer omhoog. Dit heeft onder meer te maken met een lagere productie in Zuidoost-Azië door ongunstige weersomstandigheden en overstromingen en een tijdelijke exportbeperking in Indonesië. De prijs van raapzaad- en zonnebloemolie bleef dalen door respectievelijk een ruime wereldvoorraad en gematigde importvraag.

Zuivel daalt licht
De FAO Dairy Price Index daalde iets in prijs (0,8%) waarmee zuivel 10,7% minder kost dan een jaar geleden. De prijsdaling in maart komt door lagere noteringen voor kaas en melkpoeders, terwijl boterprijzen stegen. Grote Aziatische importeurs kochten minder kaas in bij een ruim aanbod. De melkpoederprijzen daalden voor de negende achtereenvolgende maand. Dit is volgens de FAO vooral te wijten aan een zwakke importvraag, met name voor leveringen op korte termijn en de seizoensgebonden stijgende melkproductie in West-Europa. De boterprijzen stegen wel. Dit als gevolg van een hoge importvraag, voornamelijk van Azië, vanuit Oceanië, waar de seizoensgebonden dalende melkproductie iets onder het langjarig gemiddelde niveau bleef. 

Rundvlees stijgt in prijs
De productgroep vlees steeg juist licht in prijs, met 0,8%. Op jaarbasis is wel een daling te zien van 5,3%. Rundvlees werd duurder door de verwachting dat de veestapel in de VS de komende maanden kleiner zal worden. Varkensvlees werd iets duurder, vooral door hogere prijzen in Europa door beperkt aanbod en een hoge paasvraag. De prijsdaling van pluimveevlees - die nu al negen maanden aan de gang is - zette zich door. Volgens de FAO is er een lage importvraag, ondanks dat er leveringsproblemen zijn door uitbraken van vogelgriep in verschillende grote exporterende landen. Schapenvlees daalde ook in prijs. Hier is sprake van een prijscorrectie na een toegenomen vraag in februari in verband met de aankomende paasdagen en van wisselkoersschommelingen.

Suikerprijs hoogst sinds oktober 2016
Suiker steeg procentueel het meest in prijs (+1,5%). De prijs is nu het hoogst sinds oktober 2016. Dit komt vooral door zorgen over een lagere productie van suiker in het seizoen 2022/23 in India, Thailand en China. De opwaartse druk werd getemperd door positieve vooruitzichten voor de suikerrietoogst in Brazilië, die voor de deur staat. Door de daling van de prijs van ruwe olie en een zwakke real ten opzichte van de dollar is het namelijk momenteel aantrekkelijker om suiker te maken van suikerriet dan bio-ethanol.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden